26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
MARKETS

Aβέβαιο πολιτικό τοπίο και μάκρο… απειλούν τις αγορές παγκοσμίως

Aβέβαιο πολιτικό τοπίο και μάκρο… απειλούν τις αγορές παγκοσμίως

Μετά το απότομο sell-off που προκλήθηκε από τις ευρωεκλογές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκαμψαν ελαφρά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, επωφελούμενοι από τα υψηλά ρεκόρ της Wall Street και την καλύτερη εικόνα σε ορισμένους τομείς που είχαν πληγεί άσχημα. Ωστόσο, οι πολιτικές αβεβαιότητες είναι πιθανό να παραμείνουν πηγή αστάθειας ενόψει των πρόωρων γαλλικών εκλογών, με κίνδυνο περαιτέρω μεγάλων sell-off, ειδικά καθώς οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές έδειξαν κάποια σημάδια αδυναμίας στο τέλος της εβδομάδας.

Στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει το MarketScreener, το πετρέλαιο συνέχισε να ανακάμπτει αυτή την εβδομάδα με εβδομαδιαίο κέρδος περίπου 3,60%. Τα χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων και οι ελπίδες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed αποτελούν έναν συνδυασμό που στηρίζει τις τιμές του αργού.

Ταυτόχρονα, το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με τις γεωπολιτικές τριβές επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτές περιλαμβάνουν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Στο μέτωπο των τιμών, το μπρεντ διαπραγματεύεται υψηλότερα στα 85,5 δολάρια το βαρέλι περίπου, ενώ το WTI διαπραγματεύεται στα 81 δολάρια/βαρέλι περίπου.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, τα μέταλλα κινούνται πιο υποτονικά, καθώς ο κύριος καταλύτη τους, η κινεζική ζήτηση, παραμένει ασταθής. Τα τελευταία κινεζικά οικονομικά στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της χώρας δεν έδωσαν καμία πρόσθετη κατεύθυνση, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο από την πρόβλεψη για άνοδο 6,2%. 

Ένας τόνος χαλκού διαπραγματεύεται στα 9.858 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ στα πολύτιμα μέταλλα, η ουγγιά του χρυσού ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στα 2.366 δολάρια.

Όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, το σιτάρι δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, υποχωρώντας σε ετήσιο χαμηλό λόγω των βελτιωμένων προοπτικών καλλιέργειας στο βόρειο ημισφαίριο. Ένα μπούσελ σίτου διαπραγματεύεται περίπου στα 587 σεντς, σε σύγκριση με 700 σεντς στην αρχή του μήνα.

Φοβού τα μάκρο

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, η πρόσφατη πτώση των επιτοκίων δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με μελλοντική νομισματική χαλάρωση για τους λόγους που θα θέλαμε να πιστεύουμε. Ενώ η Fed έχει κάθε πρόθεση να επιστρέψει σε μια πιο διευκολυντική στάση, πρέπει να ειπωθεί ότι ορισμένοι από τους αξιωματούχους της δυσκολεύονται να βρουν ενθαρρυντικά μηνύματα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη… στροφή στην πολιτική.

macroIN

Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Νορβηγίας και της Βρετανίας προτιμούν να υιοθετήσουν στάση αναμονής, ενώ η ΕΚΤ, αφού μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του μήνα, σκοπεύει να… πάρει τον χρόνο της πριν προχωρήσει σε νέα. Μόνο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει κάνει ξεκάθαρη στροφή, μειώνοντας τα βασικά της επιτόκια για δεύτερη συνεχή φορά, κυρίως για να στηρίξει το νόμισμά της, το οποίο, ως ασφαλές καταφύγιο, επωφελείται από το αβέβαιο πολιτικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ακόμη και ο πρωταγωνιστής του χρηματιστηρίου, η τεχνητή νοημοσύνη, δείχνει να έχει χάσει την ορμή της.

«Χωλαίνουν» τα κρυπτονομίσματα

Στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 9% τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το Ethereum υποχωρεί επίσης κατά 3,8%, παρά τα σχετικά καλά νέα, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ερευνά την Consensys, μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή «μη φιλοξενημένα» πορτοφόλια: τη Metamask. Για ορισμένους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Ethereum θα ταξινομηθεί ως εμπόρευμα, όπως το Βitcoin, και όχι ως «οικονομική ασφάλεια», γεγονός που αλλάζει τη ρυθμιστική κατάσταση και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζουν οι εταιρείες. Παρά αυτά τα «καλά νέα» στα χαρτιά, το Ethereum υποχωρεί ελαφρώς λιγότερο από το Βitcoin αυτή την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να κινείται πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Εάν εξετάσουμε αποκλειστικά τα μακροοικονομικά στοιχεία, τότε υπάρχει μια αρνητική τάση. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι προσδοκίες των οικονομολόγων ήταν σχεδόν πάντα υπεραισιόδοξες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές δεν… διαμαρτύρονται απαραίτητα, γιατί αυτό ενισχύει το σενάριο ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την πλευρά των δυτικών κεντρικών τραπεζών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σειρά από δείκτες (εμπιστοσύνη, απασχόληση, παραγγελίες, εισόδημα κ.λπ.) θα μας επιτρέψουν, επισημαίνεται στην ανάλυση, να βελτιώσουμε την ανάλυσή μας μέχρι τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό PCE του Μαΐου την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον στρέφεται, επίσης, στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα μεγάλες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Fedex και Nike.

#μακρο #Αγορές #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #κρυπτονόμισμα #κρυπτονομίσματα #Μέταλλα #χρυσός #Wall_Street #εκλογές

Related posts

Rebound στις ευρωαγορές με «όχημα» τη μείωση των επιτοκίων

banks

Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

banks

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» τα επιτόκια

banks

Έβγαλε αντίδραση η Wall Street μετά από πέντε σερί πτώσεις

banks

Κερδών συνέχεια στις Ευρωαγορές με ώθηση από τα διεθνή χρηματιστήρια

banks

Morgan Stanley: Προειδοποιεί για νέα χαμηλά στον τεχνολογικό κλάδο

banks