Bullish για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνουν Optima Bank και Euroxx – Οι τιμές στόχοι και το νέο ράλι – Χαμηλότερος δείκτης NPE από των ισπανικών τραπεζών

- -

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Την πολύ θετική τους άποψη για τις προοπτικές των ελληνικών τράπεζων επιβεβαιώνουν οι Optima Bank και Euroxx Securities, έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα του 2024. Υπογραμμίζουν το μεγάλο discount που έχουν έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ θέτουν ως top picks τους τις Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς. Πώς ο μέσος δείκτης NPE βρέθηκε κάτω από αυτόν των ισπανικών τραπεζών και κοντά σε αυτόν των ιταλικών τραπεζών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Optima Bank, το 2024 ήταν μια ακόμη εξαιρετικά ισχυρή χρονιά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 19% σε ετήσια βάση λόγω της οργανικής κερδοφορίας καθώς και της περαιτέρω βελτίωσης της ρευστότητας, της ποιότητας του ενεργητικού και της δυναμικής του κεφαλαίου.

Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές τράπεζες δημιούργησαν καθαρό κέρδος 4,47 δισ. ευρώ (+19% σε ετήσια βάση) λόγω των υψηλότερων καθαρών επιτοκιάκων εσόδων NII (+7% ετησίως), των εσόδων από προμήθειες (+17% ετησίως) και των χαμηλότερων προβλέψεων για ζημιές από δάνεια (LLPs) (-28% ετησίως). 

Ο μέσος δείκτης NPE βελτιώθηκε στο 2,6% το 2024 από 3,5% το 2023, κάτω από αυτόν των ισπανικών τραπεζών (3,0%) και κοντά σε αυτόν των ιταλικών τραπεζών (2,4%), ενώ ο μέσος δείκτης κάλυψης διευρύνθηκε περαιτέρω στο 88,4%. 

Τα καθαρά δάνεια σε επίπεδο ομίλων ανήλθαν σε 170,4 δισ. ευρώ (+12% σε ετήσια βάση), οι καταθέσεις σε 254,7 δισ. ευρώ (+13% σε ετήσια βάση) και το ενεργητικό σε 333,8 δισ. ευρώ (+9% σε ετήσια βάση). 

Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 31,1 δισ. ευρώ,  η μέση απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV)  διαμορφώθηκε στο 15,7%, υψηλότερη από τις τράπεζες της ΕΕ που ήταν 15,2% και ο δείκτης CET1 fully loaded ήταν 15,7% το 2024, πολύ πάνω από τα ελάχιστα όρια και συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για το 2024 (μέσο payout στο 43%). 

Σημειώνεται πως στους υπολογισμούς της η χρηματιστηριακή λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς – καθώς και αυτά της Optima Bank.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Optima επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Αγοράς και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, με τις Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank να είναι οι κορυφαίες μας επιλογές, προσφέροντας ανοδικά περιθώριο της τάξης του 32% και του 24%, αντίστοιχα, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής τους στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών.

Όσον αφορά τις τιμές στόχους που δίνει η Optima, αυτές διαμορφώνονται στα 6,20 ευρω για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,55 ευρώ για την Alpha Bank, στα 10,92 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 3,00 ευρώ για την Eurobank.

Από την πλευρά της και η Euroxx Securities θέτει τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στα top picks από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ διατηρεί και για τις τέσσερις συστημικές σύσταση overweight, ανεβάζοντας τις τιμές στόχους.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υποαποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα, το υποστηρικτικό guidance, τις υψηλότερες διανομές και τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. 

Με βάση τους νέους υπολογισμούς της, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με Ρ/Ε στο 6x για το 2025, με το discount να υπερβαίνει το 30%, ενώ το discount για τις Αlpha Bank και Πειραιώς είναι κοντά στο 40%. Όπως τονίζει, παραμένει bullish για τον κλάδο και αναβαθμίζει τις τιμές – στόχους που δίνει.

Ειδικότερα, για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή – στόχο τα 12,1 ευρώ από 11 ευρώ πριν βλέποντας περιθώριο ανόδου 29%, για την Eurobank την τοποθετεί στα 3,5 ευρώ από 3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 42%, για την Πειραιώς είναι στα 7,00 ευρώ από 6,3 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 48% και για την Alpha Bank είναι στα 3,2 ευρώ από 2,7 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 57%.

Ο λόγος που θέτει ως κορυφαίες επιλογές της τις Alpha και Πειραιώς είναι ότι η πρώτη έχει το χαμηλότερο δείκτη P/TBV, διαφοροποίησης των NII και ισχυρές δυνατότητες διανομής, ενώ η δεύτερη έχει μεγάλο discount σε όρους P/E και έχει τις ισχυρότερες επιδόσεις στο μέτωπο της αποδοτικότητας.

Όπως σημειώνει η Euroxx, το θετικό outlook που διατηρεί για τον κλάδο βασίζεται στο ότι αναμένει υγιή αύξηση των χορηγήσεων, με μέση ετήσια άνοδο 8% το 2025- 2027, ισχυρή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και χαμηλότερο κόστος κινδύνου (στις 40-50 μ.β). Η κερδοφορία αναμένεται να περιοριστεί το 2025 λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, αλλά η αύξηση των κερδών ανά μετοχή EPS αναμένεται να συνεχιστεί από το 2026-2027 και μετά, όπως τονίζει. 

Η χρηματιστηριακή υπολογίζει payout στο 50% για τις Eurobank, Αlpha και Πειραιώς και 60% για την Εθνική. 

ηνξ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Kuwait Petroleum Corp εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς περισσότερων πλοίων

Η Kuwait Petroleum Corp βρίσκεται στην αγορά για την αγορά περισσότερων πλοίων, δήλωσε την Τρίτη στέλεχος της εταιρείας, επεκτείνοντας τον υφιστάμενο στόλο που διαχειρίζεται. "Στην KPC, διαθέτουμε τον δικό μας στόλο, τον οποίο διαχειριζόμαστε σήμερα … και βρισκόμαστε στην αγορά για να αποκτήσουμε περισσότερα πλοία", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ενεργειακής εταιρείας για το

Μαζικές απελάσεις και ξεχωριστά σχολεία για πρόσφυγες: Το σχέδιο της ακροδεξιάς AfD για τη Γερμανία

Η "ιστορική" εκλογική νίκη της ακροεδξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στη Σαξονία-Άνχαλτ με ποσοστό σχεδόν 44% σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας. Αν και το αντιμεταναστευτικό και φιλορωσικό κόμμα έχασε για τρεις έδρες την απόλυτη πλειοψηφία, η νίκη του φέρνει αντιμέτωπο το πολιτικό σύστημα του Βερολίνου με την κατάρρευση του λεγόμενου "τείχους προστασίας" απέναντι

«Θα πάρουμε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή»: Παροξυσμός στα τουρκικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη και 12 μίλια

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δυνατότητα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προκαλεί νέες αντιδράσεις στην Τουρκία. Όπως μεταδίδει στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα του casus belli και την τουρκική αντίθεση στην επέκταση στο Αιγαίο. Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής στρατιωτικών σχολών Ουγούρ

ΕΤΕπ: Δάνειο 1 δισ. ευρώ στην Elia για το ενεργειακό νησί Princess Elisabeth

Δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο διαχειριστής του βελγικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Elia από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου Princess Elisabeth Island (Το νησί της πριγκίπισσας Ελίζαμπεθ) στη Βόρεια Θάλασσα, όπως ανακοίνωσαν από κοινού τη Δευτέρα οι δύο οργανισμοί. Το τεχνητό νησί θα κατασκευαστεί περίπου 45 χιλιόμετρα

Πούτιν: “Μπορούμε να πάρουμε το Ντονέτσκ μέσα σε έξι μήνες”

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει προσηλωμένος στη συνέχιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά την τελευταία συνάντησή του με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Κατά τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες στο Κρεμλίνο δεν οδήγησαν σε κάποια σημαντική συμφωνία. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται αποφασισμένος να θέσει

Επέλαση του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα – «Αρραβώνες» με Τελιγιορίδου-Αβραμάκη

Της Δέσποινας Βλεπάκη Μετά την 3η Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο Κρήτης και την τονωτική ένεση για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει ρυθμούς για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης αλλά και με φορείς

Ναυτιλιακές: Ανοίγουν νέο κεφάλαιο για το Χρηματιστήριο

Η Αθήνα φιλοδοξεί να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο ως χρηματοοικονομικός κόμβος για την ελληνική ναυτιλία, αξιοποιώντας τη σύνδεσή της με το ευρωπαϊκό επενδυτικό οικοσύστημα. Η παράλληλη εισαγωγή της Star Bulk, με ταυτόχρονη έκδοση νέων μετοχών και άντληση κεφαλαίων, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στις προοπτικές αυτές αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική

Τα όρια Μητσοτάκη στη μετωπική με Σαμαρά

Της Δώρας Αντωνίου «Ο πρωθυπουργός έβαλε τα όρια, που ήταν αναγκαίο να τεθούν». Έτσι αιτιολογεί στέλεχος του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει σε σκληρό ύφος την Κυριακή για τον Αντώνη Σαμαρά και προσθέτει ότι «κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν, για να τα θυμάται ο κόσμος της παράταξης».  Ένα είναι

Related Articles

Popular Categories