Motor Oil: Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο βλέπει η Optima Bank – Παραμένει στις κορυφαίες επιλογές

Σε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για τη Motor Oil αναμένεται να οδηγήσει το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης, με την Optima Bank να εκτιμά ότι ο όμιλος βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ιστορικά υψηλής κερδοφορίας το 2026. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «Buy» για τη μετοχή, η οποία εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στις κορυφαίες επιλογές της για το 2026, με την τιμή στόχο στα 54,10 ευρώ.

Η Motor Oil αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την Τρίτη 25 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 17:30 ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Στα 484 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο β’ τρίμηνο

Η Optima Bank εκτιμά ότι, εξαιρουμένων της επίδρασης των αποθεμάτων και των έκτακτων στοιχείων, τα «προσαρμοσμένα» EBITDA θα ανέλθουν στα 484 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 104,2% σε ετήσια βάση, έναντι 237 εκατ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 293 εκατ. ευρώ, από 117 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Εάν συνυπολογιστεί απώλεια αποθεμάτων περίπου 60 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε τριμηνιαία βάση, η Optima προβλέπει IFRS EBITDA ύψους 404 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 117,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη σε όρους IFRS εκτιμώνται στα 231 εκατ. ευρώ, έναντι 77 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, η Optima Bank τοποθετεί τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 864 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 91,2%, και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 496 εκατ. ευρώ, με άνοδο 133%. Σε όρους IFRS, τα EBITDA αναμένονται στα 949 εκατ. ευρώ (+145,2%) και τα καθαρά κέρδη στα 563 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 247,5%.

Στα ύψη τα περιθώρια διύλισης

Καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις του τριμήνου αναμένεται να διαδραματίσει ο κλάδος διύλισης, με την Optima να επισημαίνει δύο βασικούς παράγοντες.

Από τη μία πλευρά, το περιβάλλον διύλισης ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, με ισχυρά cracks στα προϊόντα, ειδικά τον Ιούνιο, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικά διυλιστήρια.

Από την άλλη, το διυλιστήριο της Motor Oil λειτούργησε σε πλήρη δυναμικότητα, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας του στο γ’ τρίμηνο του 2025. Η Optima αναμένει βαθμό χρησιμοποίησης άνω του 100%, γεγονός που υπεραντιστάθμισε την αρνητική επίδραση από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Ειδικότερα, η Optima υπολογίζει ότι το «καθαρό» μεικτό περιθώριο διύλισης της Motor Oil ανήλθε στα 22,4 δολάρια ανά βαρέλι, από 18,8 δολάρια στο α’ τρίμηνο του 2026 και μόλις 9,8 δολάρια στο β’ τρίμηνο του 2025.

Το διυλιστήριο εκτιμάται ότι λειτούργησε περίπου στο 105% της ονομαστικής του δυναμικότητας, με τις πωλήσεις διυλιστηρίου να διαμορφώνονται στους 3,1 εκατ. τόνους και τις συνολικές πωλήσεις στους 3,5 εκατ. τόνους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Optima αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA από τον κλάδο διύλισης ύψους 412 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025 και 315 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2026.

Μετά την αφαίρεση ζημιών αποθεμάτων ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ, τα IFRS EBITDA της διύλισης εκτιμώνται στα 332 εκατ. ευρώ, έναντι 140 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Μάρκετινγκ και ενέργεια

Στον κλάδο του marketing, η χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση, σε συνδυασμό με τα υγιή περιθώρια στο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναμένεται να οδηγήσει σε ελαφρώς υψηλότερα EBITDA σε ετήσια βάση, τα οποία η Optima τοποθετεί στα 31 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο Power & Gas, η εικόνα αναμένεται ακόμη ισχυρότερη. Η Optima κάνει λόγο για ομαλοποιημένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, αυξημένες περικοπές παραγωγής, βελτιωμένους συντελεστές αιολικής παραγωγής και υψηλότερη παραγωγή.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είχε ανέλθει στα 847 MW στο τέλος του α’ τριμήνου και πλησίασε τα 941 MW στο τέλος του β’ τριμήνου. Συνολικά, η Optima εκτιμά ότι ο κλάδος Power & Gas παρήγαγε EBITDA περίπου 35 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 150% σε ετήσια βάση.

Η συνεισφορά των υπόλοιπων εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Ηλέκτωρ, Elin Verd και Thalis, εκτιμάται στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενδοομιλικές απαλοιφές υπολογίζονται αρνητικές κατά 5 εκατ. ευρώ.

Σε τροχιά ιστορικού ρεκόρ

Συνολικά, η Optima Bank περιμένει ένα ισχυρότερο β’ τρίμηνο μετά από ένα ήδη ισχυρό α’ τρίμηνο, με τους ισχυρούς δείκτες διύλισης και τους υψηλούς όγκους παραγωγής να υπερκαλύπτουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την ισοτιμία.

Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, η Motor Oil βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να καταγράψει ιστορικά υψηλή κερδοφορία το 2026, με σημαντικά περιθώρια θετικής έκπληξης έναντι των εκτιμήσεών της για EBITDA 1,4 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 834 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στο εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των περιορισμών στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, που έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των περιθωρίων στα μεσαία αποστάγματα, αλλά και στη σταθερή λειτουργία της νέας μονάδας CCGT στην Κομοτηνή και στην αυξανόμενη συνεισφορά της δραστηριότητας διαχείρισης απορριμμάτων.

Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται, σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις της Optima, μόλις στις 7,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2026, η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση «Buy», διατηρώντας τη Motor Oil μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της για το 2026.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Νέα εμπορική συμφωνία Ελβετίας-Κίνας με αδασμολόγητο το 99,8% των εξαγωγών

Η Ελβετία και η Κίνα συμφώνησαν σε μια νέα εμπορική συμφωνία που καταργεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τους δασμούς στις ελβετικές εξαγωγές, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς του στην Ευρώπη, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαλότητάς του με τις ΗΠΑ για την παγκόσμια επιρροή, σύμφωνα με το Bloomberg. Η συμφωνία παρέχει δασμολογικά αφορολόγητη μεταχείριση

Ικανοποίηση Πούτιν για τις κινήσεις Τραμπ έναντι της Νότιας Κορέας

Η Μόσχα χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στις στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει ότι η Ρωσία "δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει" την εξέλιξη. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, μετά την

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για το Χωροταξικό των ΑΠΕ: Απολύτως ξεκάθαρο το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο – Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει ως «αβάσιμους, απολύτως απαράδεκτους και απορριπτέους» τους ισχυρισμούς που διατύπωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Αθήνα επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη τουρκική αντίδραση μέσα σε μόλις 12 ημέρες, μετά τις δηλώσεις της Άγκυρας για το Ειδικό

Εκτοξεύεται το κόστος διέλευσης από τη Διώρυγα του Παναμά – Νέα αγορά μεταφόρτωσης LPG

Εξαγωγείς, μεταξύ των οποίων η Chevron Corp., στρέφονται σε μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship transfers) για να μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) από τις ΗΠΑ στην Ασία, σε μια εμφανή αλλαγή στρατηγικής που έρχεται καθώς οι χρήστες της Διώρυγας του Παναμά αντιμετωπίζουν συμφόρηση και τιμές διέλευσης σε επίπεδα-ρεκόρ. Το πολυσύχναστο εμπόριο LPG από την

Χάκαμπι: “Ου κλέψεις” – Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ισραηλινούς εποίκους για καταλήψεις περιουσιών Αμερικανοπαλαιστινίων

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι προειδοποίησε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη να μην καταλαμβάνουν περιουσίες Αμερικανοπαλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας τέτοιες ενέργειες "παραβίαση του νόμου του Θεού". Ο Χάκαμπι, βαπτιστής πάστορας και επί χρόνια υποστηρικτής των ισραηλινών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι έποικοι που διαπιστώθηκε πως συμμετείχαν στην πολιορκία σπιτιών

Alaska Airlines: Ξεκινούν απευθείας πτήση Αθήνα-Σιάτλ από τις 12 Μαίου 2027

Την έναρξη νέας απευθείας εποχικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Σιάτλ από τις 12 Μαΐου 2027 ανακοίνωσε σήμερα η Alaska Airlines. Η νέα γραμμή θα εξυπηρετείται τρεις φορές την εβδομάδα, με αεροσκάφος Boeing 787-9 Dreamliner. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας σύνδεση της Αθήνας με το Σιάτλ και, ευρύτερα, με τη βορειοδυτική περιοχή των ΗΠΑ, στις ακτές

Οι Χούθι επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Νατζράν και σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Πέμπτη ότι πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις με drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, στοχεύοντας αυτό που περιέγραψαν ως ευαίσθητο στόχο στο αεροδρόμιο Νατζράν και μια εγκατάσταση της Aramco στο Νατζράν, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της ομάδας που πρόσκειται στο Ιράν, Yahya Saree. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία

Κολομβία: 13 νεκροί από κατάρρευση εδάφους μέσα σε παράνομο ορυχεί

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση που σημειώθηκε το βράδυ χθες Τετάρτη μέσα σε παράνομο χρυσωρυχείο της νοτιοδυτικής Κολομβίας, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης. Τα ατυχήματα στα ορυχεία είναι συχνά στην Κολομβία, κυρίως στις παράνομες εκμεταλλεύσεις εξόρυξης στις οποίες δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας. "Λόγω των μετακινήσεων στο εσωτερικό

Related Articles

Popular Categories