Politico: Ο Τραμπ δημιουργεί τη “συμμαχία του 6G” απέναντι στην Κίνα – Συμμετέχει και η Ελλάδα

Μια παγκόσμια σύμπραξη με περισσότερους από 20 συμμάχους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ασφαλών ασύρματων δικτύων 6G σκοπεύει να δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στο Politico η  πρωτοβουλία περιλαμβάνει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιαπωνία αλλά και την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα,  στον αρχικό κατάλογο των κυβερνήσεων που προσυπογράφουν τη σύμπραξη για το 6G περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ονδούρα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, ο Παναμάς, η Παραγουάη, οι Φιλιππίνες, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η σύμπραξη θεσπίζει σημεία επαφής μεταξύ των συμμετεχουσών κυβερνήσεων, προβλέπει την ανταλλαγή τεχνικών πόρων και θέτει τα θεμέλια για την εμπορική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παράλληλα, προωθεί την επιδίωξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αμερικανική ηγεσία στο 6G, έπειτα από τον νόμο One Big Beautiful Bill Act του περασμένου έτους, ο οποίος χάραξε πορεία για την προώθηση των ασύρματων δικτύων επόμενης γενιάς, καθώς και το προεδρικό υπόμνημα του Δεκεμβρίου που έδωσε εντολή για τη δημιουργία διπλωματικού συνασπισμού.

Η προσπάθεια αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις φιλοδοξίες της Κίνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στην παγκόσμια εμβέλεια εταιρειών όπως η Huawei και η ZTE. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η στενότερη συνεργασία με τους συμμάχους είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση των διεθνών τεχνικών προτύπων ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών του επόμενου έτους στη Σαγκάη, όπου οι χώρες θα διαπραγματευτούν κρίσιμες αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον των ασύρματων δικτύων.

“Η σημερινή πρωτοβουλία αναγνωρίζει ότι το 6G θα είναι δραματικά διαφορετικό από το 5G και ότι η ενίσχυση της ηγετικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους απαιτεί ένα επίσης δραματικά διαφορετικό σχέδιο δράσης”, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Αριέλ Ροθ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (National Telecommunications and Information Administration), η οποία ηγείται της πρωτοβουλίας. “Εργαζόμενοι από τώρα με αξιόπιστους εταίρους, θα διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυα της επόμενης γενιάς θα αντανακλούν τα κοινά μας συμφέροντα ασφάλειας, θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα προωθούν την καινοτομία.”

Η σύμπραξη θα μπορούσε να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν τη διεθνή αναταραχή, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου πολέμου με το Ιράν και της δυσαρέσκειας για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ.

Η κούρσα για την ανάπτυξη των δικτύων 5G έφερε αντιμέτωπες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών ως φορείς ιδιαίτερων κινδύνων και επί σειρά ετών, ήδη από την πρώτη θητεία του Τραμπ, προέτρεπαν τις συμμαχικές χώρες να αποφύγουν τη συνεργασία με τις κινεζικές Huawei και ZTE, εκφράζοντας ανησυχίες για την αξιοπιστία του εξοπλισμού τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προκειμένου να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό των Huawei και ZTE από τα δίκτυα των αγροτικών περιοχών της χώρας.

“Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε προσεγγίσεις για το 6G που θα προσφέρουν ένα ανοικτό, διαλειτουργικό, ασφαλές, ανθεκτικό, υποστηριζόμενο από την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα καινοτόμο και αποδοτικό ως προς τους πόρους παγκόσμιο σύστημα επικοινωνιών, με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες να πρωτοστατούν και να επωφελούνται από την πλέον προηγμένη ασύρματη συνδεσιμότητα που είναι διαθέσιμη”, αναφέρεται στην κοινή έκκληση για δράση. “Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού του 6G, την επιτάχυνση της καινοτομίας και τη διασφάλιση ότι το μέλλον των ασύρματων επικοινωνιών θα διαμορφωθεί από χώρες με κοινές αντιλήψεις” δήλωσε η Ροθ. 

Η έκκληση υπογραμμίζει την επιθυμία των κυβερνήσεων να αναπτύξουν “ισχυρές βασικές προδιαγραφές για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δικτύων μας” και να συνεργαστούν με τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλους φορείς για την ανάπτυξη τέτοιων ανοικτών και ασφαλών συστημάτων. Επισημαίνει ότι τα επιμέρους βήματα κάθε χώρας για την προώθηση του 6G θα διαφέρουν, αλλά καθορίζει ορισμένες κοινές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη αυτής της νέας γενιάς ασύρματης αρχιτεκτονικής. Περιλαμβάνει ορόσημα για τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες, τους επόμενους έξι μήνες και τον επόμενο χρόνο, μεταξύ των οποίων και μια δια ζώσης συνάντηση το επόμενο έτος για τη συζήτηση βέλτιστων πρακτικών, την “αξιολόγηση του πιο πρόσφατου στρατηγικού τοπίου μαζί με τους σχετικούς φορείς της βιομηχανίας” και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων που θα επιδιωχθούν κατά το επόμενο έτος.

Η Ροθ και ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Πολ Ντάμπαρ έχουν προγραμματιστεί να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εγκαινίων την Τετάρτη, την οποία διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic & International Studies).

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα σε τρία λιμάνια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις του έπληξαν τρία ουκρανικά λιμάνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο, επλήγησαν εγκαταστάσεις φόρτωσης και αποθήκευσης καυσίμων, τα οποία προορίζονταν για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στο λιμάνι της Οδησσού. Ανέφερε επίσης στο στόχαστρο βρέθηκαν δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων και λιπαντικών, τα οποία επίσης προορίζονταν για

Ρωσία για S-400: “Εξαιρετικά ευαίσθητο” το ενδεχόμενο πώλησης των τουρκικών συστημάτων

Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζει η Μόσχα τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο πώλησης ή μεταβίβασης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα εξετάζει τη μεταβίβαση των S-400 σε τρίτη χώρα, με πιθανούς αποδέκτες το Κατάρ ή τα

ΕΕ: Με επιπλέον εναέρια μέσα και πυροσβέστες ενισχύει τη στήριξη σε Γαλλία και Ισπανία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνδρομής προς τη Γαλλία και την Ισπανία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη Γαλλία έχουν αναπτυχθεί επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα από την Τσεχία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε επίθεση ενόπλων ισλαμιστών σε χωριό στην πολιτεία Καντούνα

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σ’ ένα χωριό στην βορειοδυτική πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο κατοίκων.  Ο Ντόγκον Ράνα, γραμματέας του επικεφαλής του χωριού, δήλωσε ότι οι ένοπλοι επιτέθηκαν στην κοινότητα ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και πυρπολώντας σπίτια. Μεταξύ των νεκρών είναι οκτώ παιδιά, ενώ

Ρωσία: Η σύζυγος του Πεσκόφ προσφεύγει κατά των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της

Η Τατιάνα Νάβκα, σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει προσφύγει νομικά με στόχο την άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που της επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπο της ΕΕ. Η Νάβκα, πρώην Ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ, συμπεριλήφθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε κατάλογο

Ουγγαρία: Η βιασύνη του νέου πρωθυπουργού Μαγιάρ να καταργήσει το σύστημα Όρμπαν προκαλεί αντιδράσεις

Η βιασύνη του Ούγγρου πρωθυπουργού Πέτερ Μαγιάρ να διαλύσει το σύστημα διακυβέρνησης που είχε οικοδομήσει ο πρώην ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και μέσα από το ίδιο του το στρατόπεδο, πλήττοντας τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος τρεις μήνες μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη. Η υποστήριξη προς το κόμμα Tisza του Μαγιάρ μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες

Σαουδική Αραβία: Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν drones από το Ιράκ

Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ και προσπάθησαν να χτυπήσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική επαρχία του βασιλείου και στο Ριάντ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Το υπουργείο ανέφερε ότι τα drones εκτοξεύθηκαν από ένοπλες ομάδες στο Ιράκ

Μαρινάκης: «Αν αστυνομικός επιτέθηκε απρόκλητα σε πολίτη στο Άργος πρέπει να διερευνηθεί» – Τι είπε για τον Τριαντόπουλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τις τιμές των καυσίμων και αν θα παραταθεί η παρέμβαση στο diesel κίνησης και μετά τον Αύγουστο ανέφερε τα εξής: «Το ότι υπάρχουν εξωγενείς αιτίες δεν χρειάστηκε να το συζητήσουμε. Είναι προφανώς ότι ταλανίζουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα

Related Articles

Popular Categories