23.9 C
Athens
October 4, 2024
Image default
COMODITIES

«Άλμα» για το πετρέλαιο, λόγω της… φλεγόμενης Μέσης Ανατολής

«Άλμα» για το πετρέλαιο, λόγω της… φλεγόμενης Μέσης Ανατολής

Άνοδο σχεδόν 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (3/10) λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές αργού πετρελαίου από την περιοχή, αν και η ισχυρότερη προοπτική παγκόσμιας προσφοράς περιορίζει τα κέρδη.

Οι φόβοι της αγοράς εντείνονται λόγω της πιθανότητας το Ισραήλ να στοχεύσει τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές, αυξάνοντας το φάσμα των αντιποίνων από το Ιράν.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν να μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ ή να επιτεθεί σε υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, όπως έκανε το 2019, δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Άσλεϊ Κέλτι.

Το στενό είναι κομβικό, καθώς από εκεί διέρχεται το ένα πέμπτο της ημερήσιας παροχής πετρελαίου.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό νωρίς την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους, αφού οι δυνάμεις του βίωσαν την πιο θανατηφόρα ημέρα τους στο μέτωπο του Λιβάνου εδώ και ένα χρόνο συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη, ενώ η Τεχεράνη είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με «τεράστια καταστροφή», αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

«Πλέον, έχουμε ένα παιχνίδι αναμονής για να δούμε ποια θα είναι η ισραηλινή απάντηση και υποψιάζομαι ότι αυτό θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της αργίας του Rosh Hashanah αύριο», δήλωσε ο αναλυτής της IG market Τόνι Σάικαμορ, αναφερόμενος στην εβραϊκή Πρωτοχρονιά.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια στα 417 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, σε σύγκριση με τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

«Η διόγκωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ ενισχύει την άποψη ότι η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη και μπορεί να αντέξει τυχόν διαταραχές», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Οι φόβοι έχουν μετριαστεί από την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ και το γεγονός ότι οι παγκόσμιες προμήθειες αργού δεν έχουν ακόμη διαταραχθεί από αναταραχές στη βασική περιοχή παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ έχει αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα για να αντισταθμίσει την πλήρη απώλεια της ιρανικής προμήθειας εάν το Ισραήλ χτυπήσει τις εγκαταστάσεις αυτής της χώρας, σημειώνει το Reuters.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,74% στα 71,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,53% στα 75,03 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,603% στα 38,850 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,09% στα 2.667,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,56% στα 31,742 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,47% στα 4,5808 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1043 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 1,15% στο 1,3115 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 1,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8419 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Μεσανατολικό και Ρωσία ρίχνουν σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

banks

Σε τροχιά για δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση το πετρέλαιο

banks

Διατηρεί τα κέρδη του το πετρέλαιο-Ήπια πτωτικά το φυσικό αέριο

banks

Προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks