23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Μεσανατολικό και Ρωσία ρίχνουν σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

Μεσανατολικό και Ρωσία ρίχνουν σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

Πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (11/3), με το μπρεντ να πέφτει κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επίμονες γεωπολιτικές ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία υπερισχύουν αυτών σχετικά με τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έκλεισαν την εβδομάδα χαμηλότερα λόγω των πτωτικών κινεζικών στοιχείων που δείχνουν ασθενέστερη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το μπρεντ υποχωρεί, αν και παραμένει για περισσότερο από μήνα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τον πόλεμο της Γάζας και τις διαδοχικές συγκρούσεις, με ερωτηματικό για τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ, τώρα που ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων ξεκινά χωρίς κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ομήρων», είπε η Βαντάνα Χάρι της Vanda Insights.

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός φάνηκε να έχουν ατονήσει, αφού και αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Reuters ότι δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για περαιτέρω συναντήσεις με μεσολαβητές στο Κάιρο.

Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, αφού οι Χούθι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Propel Fortune και τα αμερικανικά αντιτορπιλικά στην περιοχή, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τη Δευτέρα, αναφέρθηκε έκρηξη κοντά σε σκάφος 71 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, αλλά ήταν πιο αδύναμες από τους προηγούμενους μήνες, έδειξαν στοιχεία την Πέμπτη, συνεχίζοντας την τάση χαλάρωσης των αγορών από τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, ανάμεικτα σημάδια από τα στοιχεία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ώθησαν ορισμένους traders να προσαρμόσουν τις θέσεις τους.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η συγκράτηση των μισθολογικών κερδών κράτησαν την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου στο τραπέζι.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται την Τρίτη.

Από την πλευρά της προσφοράς, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στις αρχές αυτού του μήνα να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο.

«Με τον ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει τη συμφωνία εθελοντικής περικοπής παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, αυτό θα μπορούσε να συσφίξει την αγορά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την εποχική ηρεμία», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,33% στα 76,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,04% στα 81,24 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί σημαντικά το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,691% στα 24,890 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,15% στα 2.188,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,46% στα 24,663 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,74% στα 3,9202 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,092 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,27% στο 1,2822 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8517 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Κακάο: Τιμές ρεκόρ εν μέσω κακοκαιρίας στη Δυτική Αφρική

banks

Στο μισό οι εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών προς Ευρώπη

banks

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

banks

Σε ανηφορικό «μονοπάτι» συνεχίζει να βαδίζει το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 70 δολάρια το μπρεντ

banks

Πετρέλαιο: Διάλειμμα από τα κέρδη-Παραμένει σε υψηλά επίπεδα

banks