23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (19/1), με τον «μαύρο χρυσό» να οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι διαταραχές της παραγωγής πετρελαίου που προκλήθηκαν από το κρύο στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, επισκίασαν τις ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Πακιστάν εξαπέλυσε επιδρομές σε αυτονομιστές μαχητές εντός του Ιράν την Πέμπτη ως αντίποινα, ενώ οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πλήγματα εναντίον πυραύλων των Χούθι με στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ενώ η τιμή του αργού παραμένει ευαίσθητη στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπως είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αγορά πετρελαίου παραμένει καλά ισορροπημένη», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA.

«Οι διαταραχές του εφοδιασμού παραμένουν ανοδικός κίνδυνος, αλλά υπάρχουν και καθοδικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της παγκόσμιας οικονομίας», συμπλήρωσε.

Σε εβδομαδιαία βάση, το WTI οδεύει προς άνοδο περίπου 2%, ενώ το μπρεντ αναμένεται να καταγράψει άνοδο 1%. Και οι δύο δείκτες ανέβηκαν την Πέμπτη, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι οι traders αποφεύγουν να πάρουν ρίσκα, γιατί από τη μία υπάρχει μεν ο κίνδυνος λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αλλά από την άλλη η ασθενής κινεζική οικονομία και κατ’ επέκταση ζήτηση, προβληματίζει.

Παρά την πρόβλεψή του για υψηλότερη αύξηση της ζήτησης, η πρόβλεψη του ΔΟΕ είναι η μισή από εκείνη του ΟΠΕΚ και η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι ανέφερε επίσης ότι, αποκλείοντας σημαντικές διαταραχές στις ροές,  η αγορά φαινόταν αρκετά καλά εφοδιασμένη για το 2024.

Ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν σταματήσει καμία παραγωγή πετρελαίου, οι διακοπές εφοδιασμού συνεχίζονται στη Λιβύη και περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Ντακότα, την πολιτεία με την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου, παραμένει κλειστή λόγω του ακραίου ψύχους από την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,08% στα 73,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,11% στα 79,01 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,273% στα 29,085 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,65% στα 2.034,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,58% στα 22,942 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,73% στα 3,7722 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0881 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,19% στο 1,2682 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,858 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Ιστορικό υψηλό για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα

banks

Πετρέλαιο: Διάλειμμα από το ανοδικό σερί αναμένοντας τον ΟΠΕΚ+

banks

Κέρδη για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο εμβόλιο

banks

Η καθυστέρηση του ΟΠΕΚ ρίχνει το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Θα φτάσει τα 100 δολάρια το πετρέλαιο;

banks

Ανεβαίνει ελέω αποθεμάτων και Χούθι το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks