18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Διατηρεί τα κέρδη του το πετρέλαιο-Ήπια πτωτικά το φυσικό αέριο

Διατηρεί τα κέρδη του το πετρέλαιο-Ήπια πτωτικά το φυσικό αέριο

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (14/2), διατηρώντας τα κέρδη της Τρίτης λόγω της ισχυρής πρόβλεψης για την άνοδο της ζήτησης από τον ΟΠΕΚ και της απότομης πτώσης των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

Γεωπολιτικοί παράγοντες ήταν επίσης εν μέρει υπεύθυνοι για τα κέρδη της τάξης του 1% την Τρίτη, με το διπλωματικό αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να αντισταθμίζουν τις προσδοκίες για καθυστερημένη έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα τρέχοντα γεγονότα γύρω από το Ισραήλ και τη Γάζα, μαζί με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, βαραίνουν περισσότερο το συναίσθημα παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

Η πρόβλεψη για το 2024 είναι υψηλότερη από αυτή άλλων οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley. Ο ΔΟΕ δημοσιεύει τη δική του μηνιαία έκθεση πετρελαίου την Πέμπτη.

Η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για «σχεδόν άσβεστη δίψα για πετρέλαιο το 2024 και το 2025» ξεπέρασε τις κάπως συντηρητικές απόψεις άλλων, είπε ο Βάργκα.

Τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,23 εκατομμύρια βαρέλια και 4,02 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, πολύ μεγαλύτερη πτώση από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο 8,52 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς ο χρόνος διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου μείωσε τόσο την κατανάλωση αργού όσο και την παραγωγή καυσίμου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,27% στα 78,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,33% στα 83,04 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί ελαφρά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ελαφρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,535% στα 25,300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 2.003,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,37% στα 22,073 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,15% στα 3,7163 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0703 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,26% στο 1,2557 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8525 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πιέζεται από νέα lockdown και σινοαμερικανικές εντάσεις το πετρέλαιο

banks

Ξεπερνά το 6% η εβδομαδιαία πτώση του πετρελαίου

banks

Οι φόβοι της ζήτησης ρίχνουν το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Goldman Sachs: Μειώνει κατά $10/βαρέλι την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

banks

Απώλειες για το πετρέλαιο- Τέταρτη ημέρα κερδών για τον χρυσό

banks

Κέρδη άνω του 3% το πετρέλαιο-Τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ+

banks