22.2 C
Athens
October 11, 2024
Image default
COMODITIES

Η ένταση στη Μέση Ανατολή… σπρώχνει στα $80/βαρέλι το μπρεντ

Η ένταση στη Μέση Ανατολή… σπρώχνει στα $80/βαρέλι το μπρεντ

Οι τιμές του πετρελαίου διευρύνουν τα κέρδη τους τη Δευτέρα (7/10), με το μπρεντ να πλησιάζει τα 80 δολάρια το δολάριο, για να «χτίσει» πάνω στο πιο απότομο εβδομαδιαίο «άλμα» της περασμένης εβδομάδας από τις αρχές του 2023, λόγω των φόβων για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και πιθανή διακοπή των εξαγωγών από τη μεγάλη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

Το μπρεντ αναρριχήθηκε περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI αυξήθηκε κατά 9,1% λόγω της πιθανότητας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει την ιρανική πετρελαϊκή υποδομή ως απόκριση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει επισκιάσει τις αυξανόμενες πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης, δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, αναλύτρια της Phillip Nova.

Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έπληξαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, νωρίς τη Δευτέρα. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, εμφανίζεται έτοιμο να επεκτείνει τις χερσαίες εισβολές στο νότιο Λίβανο κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου της Γάζας, ο οποίος έχει εξαπλώσει τη σύγκρουση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Αυτή η εξάπλωση έχει εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ο μεγάλος εχθρός του, το Ιράν, θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Η ANZ Research, ωστόσο, αναμένει ότι οποιαδήποτε άμεση επιρροή στην προσφορά θα είναι σχετικά μικρή.

«Βλέπουμε μια άμεση επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως την λιγότερο πιθανή απάντηση μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ», ανέφερε, επισημαίνοντας το απόθεμα ασφαλείας που παρέχεται από την πλεονάζουσα δυναμικότητα των 7 εκατομμυρίων βαρελιών του ΟΠΕΚ την ημέρα.

Ο χώρες του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή από τον Δεκέμβριο, μετά τη μείωση των τελευταίων ετών για να στηρίξουν τις τιμές λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από μια αποκοπή της ιρανικής προσφοράς αν η χώρα χτυπηθεί από το Ισραήλ, αλλά θα δυσκολευτεί εάν το Ιράν ανταπαντήσει επιτιθέμενο σε εγκαταστάσεις γειτονικών χωρών του Κόλπου, είπαν αναλυτές.

Όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πριν από ένα χρόνο, το μπρεντ ήταν στα 88,15 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι τιμές ήταν μέχρι πρόσφατα 10 δολάρια χαμηλότερες.

«Αν και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανασφάλεια που έφερε η σύγκρουση στην πετρελαϊκή κοινότητα, έχει καταπνιγεί από μακροοικονομικές εκτιμήσεις που δεν έχουν αφήσει περιθώρια για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,45% στα 76,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,13% στα 79,71 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,928% στα 39,780 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,35% στα 2.677,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,60% στα 32,205 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,03% στα 4,576 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0972 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,29% στο 1,3077 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,839 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΜΠΡΕΝΤ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #ασήμι #χαλκός

Related posts

Αύξηση αποθεμάτων και κρούσματα Covid-19 «πληγώνουν» το πετρέλαιο

banks

Συνεχίζει να διολισθαίνει το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ο φόβος για επάρκεια φυσικού αερίου οδήγησε σε… υπερπληθώρα αποθεμάτων

banks

Ανεβαίνει το πετρέλαιο, με βλέμμα στη Μέση Ανατολή-Ενισχύεται το αέριο

banks

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η τιμή του κακάο

banks

Πέφτει περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks