22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Ανεβαίνει το πετρέλαιο, με βλέμμα στη Μέση Ανατολή-Ενισχύεται το αέριο

Ανεβαίνει το πετρέλαιο, με βλέμμα στη Μέση Ανατολή-Ενισχύεται το αέριο

Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή (5/1) οι τιμές του πετρελαίου, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διεύρυνση της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το WTI διαπραγματεύτηκε σε κάποια φάση περισσότερο από 1 δολάριο πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν για να κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του έτους υψηλότερα, έχοντας σχεδόν ανακτήσει τις απώλειές τους από την Πέμπτη, μετά τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη της τιμής χρησιμεύει ως «υπενθύμιση του κινδύνου που έχει τις ρίζες του στη διαρκώς αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σχεδιάζουν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο βορρά και περαιτέρω καταδίωξη των ηγετών της Χαμάς στο νότο, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Χαμάς.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή ένταση στη Μέση Ανατολή με τους αντάρτες Χούθι να εκτοξεύουν ένα θαλάσσιο drone στην Ερυθρά Θάλασσα, μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη», ανέφεραν σε έκθεσή τους την Παρασκευή αναλυτές της ING.

Οι επενδυτές παρακολούθησαν επίσης τα μακροοικονομικά στοιχεία για ενδείξεις για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, καθώς οι χαμηλότερες περικοπές δανεισμού μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να μεταφραστούν σε υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο και θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται στις αρχές του 2024, γεγονός που θα μειώσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδωσαν μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, αλλά δημιούργησαν και αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για την οικονομία μια «υπερβολικά περιοριστική» νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης τα στοιχεία μισθοδοσίας και ανεργίας στις ΗΠΑ εντός της ημέρας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,07% στα 72,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,73% στα 78,14 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,981% στα 34,740 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,13% στα 2.047,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,14% στα 23,22 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,29% στα 3,8332 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0919 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,10% στο 1,2666 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8621 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #ΧΑ΄ΛΚΟΣ #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+

banks

«Βουλιάζει» το πετρέλαιο – Ξεπερνούν το 3% οι απώλειες

banks

UBS για χρυσό: «Βλέπει» άνοδο ως 10% το 2024

banks

Μετατέθηκε για τις 30 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του OPEC+

banks

Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου χάρη στη μείωση παραγωγής

banks