19.8 C
Athens
April 19, 2024
Image default
COVER STORY

Πειραιώς: Οι διεργασίες έως τη Δευτέρα για να ξεκινήσει το placement

«Πάμε ολοταχώς για το placement της Πειραιώς» είναι το μήνυμα της αγοράς που προεξοφλεί τις εξελίξεις του επόμενου τριημέρου, καθώς αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη εβδομάδα – με πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα – ανοίγει το Βιβλίο Προσφορών για την πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ, που σήμερα ανέρχεται στο 27%. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται «καυτό» και γεμάτο έκτακτες συνεδριάσεις για το ΔΣ του Ταμείου, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς όλοι οι όροι, από το ποσοστό των μετοχών ή την τιμή διάθεσης κρίνονται τις επόμενες 48 ώρες.

Το επικείμενο placement σηματοδοτεί την επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς στην κανονικότητα του ιδιωτικού τομέα, κάτι που ήδη απολαμβάνουν οι υπόλοιπες τράπεζες που βρέθηκαν στην ομπρέλα του Ταμείου και δρομολόγησαν ήδη την έξοδό τους. Ως γνωστόν, εκτός από την «εκκρεμότητα» του 27% της Πειραιώς, έχει παραμείνει και ένα υπόλοιπο 18% μετοχών της Εθνικής, που θα τεθεί προς πώληση σε μια δεύτερη φάση, προς το φθινόπωρο.

Η επιτυχία του placement, που θα κριθεί τυπικά στο πλαίσιο του book building, αλλά που ουσιαστικά έχει ήδη κριθεί από το έκδηλο ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών που «δεν βλέπουν την ώρα να εγγραφούν για την αγορά μετοχών Τράπεζας Πειραιώς», αναμένεται να φανεί στο ποσοστό της υπερκάλυψης, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ανάλογη της προηγούμενης αποεπένδυσης. Πέραν του πολλαπλασιαστή της υπερκάλυψης, μεγάλη σημασία για την Τράπεζα, αλλά και την ελληνική αγορά ευρύτερα, θα έχει η είσοδος επενδυτών κύρους που θα μεταφραστεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς έναν μεγάλο συστημικό όμιλο, που δεν είναι ελκυστικός μόνο λόγω απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας της χώρας στην οποία λειτουργεί, αλλά λόγω των προοπτικών που παρουσιάζει από πλευράς κερδοφορίας, παραγωγής κεφαλαίου, απόδοσης, κεφαλαιακής ισχύος κλπ.

Δεν λανθάνει των επενδυτών ότι η Πειραιώς παρά το τεράστιο ποσοστό «κόκκινων δανείων» που είχε μπροστά της να εξυγιάνει, κατάφερε και μάλιστα αρκετά γρήγορα σε σχέση με τον ανταγωνισμό να μειώσει τον δείκτη NPE στο 3,5% και να παρουσιάσει ένα τριετές business plan που προτάσσει την αύξηση της αποδοτικότητας, της κερδοφορίας και κατ΄ επέκταση μιας ισχυρής μερισματικής απόδοσης, που έχει στόχο την επόμενη τριετία να ανέλθει στο επίπεδο του 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα και όσο αυτό είναι εφικτό να παραμείνει ως έχει, το placement θα λάβει χώρα πιθανότατα Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος του Ταμείου Bank of America θα παραδώσει άμεσα την εισήγησή του, από σήμερα το απόγευμα ως την Κυριακή, ώστε να προλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να λάβει τη σχετική απόφαση. Μια απόφαση, που θα εμπεριέχει και το ακριβές ποσοστό διάθεσης μετοχών, που επίσης φαίνεται ότι «κλείδωσε» στο 27%, υιοθετώντας τις συστάσεις πολλών επενδυτικών οίκων το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο όσων εμπλέκονται άμεσα με τη διαδικασία (Bank of America για ΤΧΣ και UBS, Goldman Sachs για Πειραιώς).

Το ίδιο το ΤΧΣ, στο πλαίσιο της απόφασης που θα λάβει (λαμβάνοντας υπόψιν τις πιέσεις για το 27%, αλλά εξετάζοντας και άλλα θέματα συναφή με την απορροφητικότητα του πακέτου), θα ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποστέλλοντας το prospectus με τους όρους του placement, ώστε να ετοιμαστεί το Ενημερωτικό Δελτίο. Εννοείται, ότι επίσης εκτάκτως θα συνεδριάσει και το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας. Στο ενημερωτικό δελτίο θα αναγραφούν όλοι οι επιμέρους όροι, από το εύρος τιμής διάθεσης, που δεν θα απέχει πολύ από το αυριανό κλείσιμο, με ένα μικρό discount ως είθισται σε αυτού του είδους τις διαδικασίες, έως το συνολικό προς διάθεση πακέτο και το ελληνικό Βιβλίο Προσφορών.

Με το mandate ανά χείρας, στο πλαίσιο του book building, οι πάνω από 10 διεθνείς επενδυτικές τράπεζες που συμμετέχουν, θα αγοράσουν για λογαριασμό πελατών τους (θεσμικά funds του εξωτερικού) τις μετοχές που θα διατεθούν, ενώ, την ίδια στιγμή, ένα Βιβλίο Προσφορών θα ανοίξει για το ελληνικό κοινό, όπως συνέβη και στο προηγούμενο placement της Εθνικής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε εγχώρια funds, αλλά και σε ιδιώτες επενδυτές να αποκτήσουν τίτλους της Τράπεζας.

Related posts

Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

banks

Eurobank: Επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης εξαιτίας «των βαρέων» από το α΄ εξάμηνο 2019

banks

Moody’s: Πώς γίνεται Εθνική Τράπεζα και Eurobank να έχουν πλέον επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Ελλάδα όχι

banks

Κεντρικές τράπεζες: Η χρονιά της «μεγάλης χαλάρωσης» ή της επιτοκιακής απογοήτευσης;

banks1

Alpha Bank: Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα – Λιγότερο απαισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές

banks

Το υποπτο παιχνιδι των λαϊκιστών με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

banks