17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Πάνω από 1 τρισ. δολ. χρωστούν οι σκιώδεις τράπεζες στις ΗΠΑ

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ παραδοσιακών και μη τραπεζικών ομίλων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους

Το ποσό που έχουν δανείσει τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε σκιώδεις τράπεζες, όπως fintechs και ιδιωτικούς πιστωτικούς ομίλους, έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ παραδοσιακών και εναλλακτικών δανειστών θα μπορούσαν να παρουσιάσουν συστημικούς κινδύνους.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ ξεπέρασαν το 13ψήφιο όριο για τα ανεξόφλητα δάνεια στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οι άμεσοι δανειστές και άλλοι χρησιμοποιούν τα χρήματα για τη μόχλευση των επενδύσεων και τα δανείζουν όλο και περισσότερο σε μια σειρά επικίνδυνων δανειοληπτών, για τους οποίους οι ρυθμιστικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 12% το περασμένο έτος, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τραπεζικές επιχειρήσεις, όταν η συνολική αύξηση των δανείων ήταν υποτονική, και διαμορφώθηκε μόλις στο 2%.

Η ταχεία άνοδος των δανείων προς τις σκιώδεις τράπεζες ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές επειδή υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες ή εποπτεία σχετικά με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν αυτοί οι όμιλοι. Τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δήλωσαν ότι θα εμβαθύνουν στους δεσμούς μεταξύ των παραδοσιακών δανειστών και των σκιωδών τραπεζών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ελεγκτή του Νομίσματος Michael Hsu, ένας από τους κορυφαίους ρυθμιστές τραπεζών των ΗΠΑ, είπε πρόσφατα στους Financial Times ότι πίστευε ότι οι ελαφρώς ρυθμισμένοι δανειστές ωθούν τις τράπεζες σε δάνεια χαμηλότερης ποιότητας και υψηλότερου κινδύνου.

Στενότεροι δεσμοί
Πρόσφατα, ορισμένες τράπεζες επιδίωξαν στενότερους δεσμούς με μη τραπεζικούς δανειστές. Τον περασμένο μήνα, η Citigroup δήλωσε ότι συνεργάζεται με έναν εξωτερικό διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων, τη LuminArx, για την παροχή «καινοτόμων λύσεων μόχλευσης» στο ταμείο δανείων 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Citi ήταν επίσης επικεφαλής σε ένα δάνειο 310 εκατομμυρίων δολαρίων στη Sunbit, μια εταιρεία buy-now, pay later, η οποία ειδικεύεται σε συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων και οδοντιατρεία.

Πέρυσι, η Wells Fargo υπέγραψε συμφωνία για δανεισμό δισεκατομμυρίων σε ένα νέο πιστωτικό ταμείο που διευθύνεται από την Centerbridge, μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ηγήθηκε των εξαγορών της αλυσίδας εστιατορίων PF Chang και του παρόχου επιχειρηματικής τεχνολογίας Computer Sciences Inc.

Το 2010, όταν οι τράπεζες κλήθηκαν για πρώτη φορά να ανακοινώσουν τον δανεισμό τους σε μη τράπεζες, τα δάνεια ανήλθαν συνολικά σε κάτι περισσότερο από 50 δισ. δολάρια για ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα. Μόνο η JPMorgan έχει τώρα διπλάσια δάνεια σε μη τράπεζες.

Για όλες τις τράπεζες, η σκιώδης τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί πλέον περισσότερο από το 6% του συνόλου των δανείων, τοποθετώντας το ακριβώς πάνω από τα δάνεια αυτοκινήτων που είναι στο 5% και ακριβώς κάτω από τις πιστωτικές κάρτες, που ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά μόλις πέρυσι, στα 7%.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Federal Deposit Insurance Corporation πρότεινε να απαιτείται από τις τράπεζες να αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία για τους τύπους σκιωδών τραπεζών που δανείζουν.

Related posts

Κόκκινα δάνεια: Nέο μοντέλο «αποπληρωμής με έκπτωση» προωθούν τράπεζες και funds

banks1

Μεγάλο deal Alpha Bank – UniCredit – Συγχώνευση θυγατρικών στη Ρουμανία, εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ

banks

Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

banks

ΤΧΣ: Προχωρά στη διάθεση ποσοστού 20% της Εθνικής Τράπεζας – Στα 5,00-5,44 ευρώ η τιμή

banks

Alpha Bank: Έτος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης το 2021

banks

Τράπεζες: Λογιστικές ζημιές 650 δισ. δολαρίων λόγω ομολόγων

banks