25 C
Athens
May 29, 2024
Image default
POLITICS

Πρέσπες: Σε δύο βάρκες η ΝΔ για το Μακεδονικό, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά

H Ντόρα Μπακογιάννη είπε το αυτονόητο πάνω στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Τα μνημόνια συνεργασίας πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα. Να δεχτώ αυτή την κριτική». Εν συνεχεία τάχθηκε κατά της κύρωσής τους τώρα, καθώς «εάν σήμερα το κάνουμε, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε». Αυτονόητη επίσης η αποστροφή καθώς στην πολιτική οι ισορροπίες έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες που στέλεχος από το κυβερνών κόμμα αναφέρεται καθαρά και ξάστερα στο προφανές. Στο γεγονός δηλαδή ότι το ελληνικό κράτος, όπως κάθε κράτος που θέλει να λέγεται σοβαρό, έχει συνέχεια, κατά συνέπεια οι συμφωνίες του -πόσο μάλλον οι διεθνείς- πρέπει να τηρούνται. Είναι κάτι που το είχε παραδεχθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019: πως θα σεβόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και αν διαφωνούσε με αυτή.

Προβλέψεις

Αυτό που δεν έχει εξηγηθεί με πολιτικούς όρους από την κυβέρνηση είναι για ποιους λόγους δεν κυρώθηκαν τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα εδώ και πέντε χρόνια . Κάτι ψέλλισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ως σοβαρή μια δικαιολογία του τύπου, «Θα ήταν καλύτερο αυτήν την περίοδο με αυτήν τη στάση που ακολουθήθηκε από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια αυτά; Μήπως είναι καλύτερο τελικά που δεν είχαν ψηφιστεί μέχρι σήμερα;».

Αναρωτιέται κανείς αν η κυβέρνηση είχε μαντικές ικανότητες ώστε να προβλέψει ότι πέντε χρόνια μετά θα υπήρχε αλλαγή στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και ότι η νέα πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε τον όρο «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της.

Ακούγοντας κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, η απάντηση είναι ναι. «Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια γιατί έχουμε κάνει πρόβλεψη αυτής της εξέλιξης, δηλαδή ότι αυτή συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της», ήταν η ατάκα του κ. Βορίδη.

«Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τα μνημόνια όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κανείς δεν φαίνεται να έχει προβληματιστεί σοβαρά αναφορικά με τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση με αυτή της τη στάση. Δυνητικά, η απέναντι πλευρά θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι εμείς είμαστε εκείνοι που υπονομεύουν τη συμφωνία αφού εδώ και πέντε χρόνια την έχουμε αφήσει στον αυτόματο πιλότο.

Ερώτημα

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη λογική του εθνικιστικού κόμματος VMRO ή αν θα αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης οι διεθνείς συμφωνίες τηρούνται.

Τα όπλα ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ συγκεκριμένα. Τα παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ: «Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Το ένα είναι να επιμείνουν (σ.σ. η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας) και, αν το κάνουν, τότε ευρωπαϊκή προοπτική… γιοκ. Οι αντιδράσεις θα είναι κολοσσιαίες. Αυτό δεν το αντέχει η χώρα. Το άλλο είναι να συνετιστούν, θα ακολουθήσουν την πεπατημένη και θα «φάνε» όσα είχαν πει προεκλογικά».

Η δεύτερη περίπτωση θυμίζει την αντίστοιχη στάση που κράτησε η Ν.Δ. όσο ήταν αντιπολίτευση σε σχέση με τα όσα έκανε ως κυβέρνηση. Πολλοί πιστεύουν ότι το θέμα θα λήξει μετά τις ευρωεκλογές, όπου πλέον δεν θα υπάρχει η ανάγκη για το κυβερνών κόμμα να «κλείνει το μάτι» στο εθνικιστικό ακροατήριο τόσο εντός του κόμματός του, όσο και σ’ εκείνο της χώρας.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά και σίγουρα όχι η τελευταία.

Related posts

Αυτό είναι το προσωρινό συντονιστικό της Νέας Αριστεράς – Το χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότησή της

banks1

Στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO εντάχθηκε το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής

banks1

Πυρά κομμάτων σε Συρίγο για τη Συνθήκη της Λωζάνης – «Ηταν επιστημονική ανάλυση» λέει ο Π. Μαρινάκης

banks1

ΝΔ: Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή

banks

Συνδρομή Δήμων της Αττικής με υδροφόρες στα πύρινα μέτωπα

banks1

Μητσοτάκης: Απελευθέρωση πατεντών για να γεφυρωθεί το χάσμα ανεπτυγμένων – αναπτυσσόμενων χωρών

banks