25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Άνοδος στις ευρωαγορές χάρη στα θετικά στοιχεία σε ΗΠΑ-Βρετανία

Άνοδος στις ευρωαγορές χάρη στα θετικά στοιχεία σε ΗΠΑ-Βρετανία

Υψηλότερα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τρίτη (13/8), μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 501,24 μονάδες, με τα κυριότερα χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές του κλάδου της υγείας ενισχύθηκαν κατά 1%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης υποχώρησαν κατά 0,5%. 

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 17.807,50 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 8.234,63 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε 0,35% υψηλότερα, στις 7.275,87 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,24% στις 32.006,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,73% στις 10.724,00 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI ενισχύθηκε κατά 0,50%, κλείνοντας στις 6.588,96 μονάδες.

Οι σημερινές κινήσεις ακολουθούν μία ημέρα με μικτά πρόσημα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία για τους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών, την Τρίτη, έδειξαν ότι οι μισθοί -χωρίς τα μπόνους- αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου- το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2% από 4,4%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 4,5%.

Ο Τζακ Κένεντι, οικονομολόγος της Indeed, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει «αρκετά σφιχτή» και ότι οι μισθολογικές πιέσεις αμβλύνονται, αλλά, σταδιακά, περιορίζοντας, ενδεχομένως, τη νομισματική χαλάρωση που είναι σε θέση να παράσχει η Τράπεζα της Αγγλίας, φέτος.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα περιλαμβάνουν την πρώτη μέτρηση από τότε που η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Μετά από δύο μήνες στο 2%, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το ποσοστό του πληθωρισμού θα έχει σημειώσει άνοδο, στο 2,3%.

Οι αγορές, αυτήν τη στιγμή, τιμολογούν υψηλή πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εντός του έτους. Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στο 5%.

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, κερδίζοντας 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,2823 δολάρια.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, ένα μέτρο των τιμών χονδρικής, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, τον Ιούλιο. Η αύξηση κατά 0,1% είναι πιθανό να θεωρηθεί θετική για μία μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουλίου.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street υπό το φόβο των επιτοκίων

banks

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον γερμανικό DAX

banks

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, «χωνεύοντας» Fed και πληθωρισμό

banks

Ο Πάουελ «κοκκίνισε» τις ασιατικές αγορές- «Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

banks

Σε τροχιά ρεκόρ το ιαπωνικό χρηματιστήριο- Απώλειες στην Κίνα

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Αυστραλία

banks