22.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street υπό το φόβο των επιτοκίων

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street υπό το φόβο των επιτοκίων

Στο «κόκκινο» για ακόμη μία μέρα παραμένει η Wall Street, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν τα σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 34.447,91 μονάδες, ενώ από την άλλη πλευρά ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,74% στις 4.432,37 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 1,58% στις 13.653,33 μονάδες. Μάλιστα, η έντονη πτώση του τεχνολογικού δείκτη είναι η τέταρτη διαδοχική.

Η μετοχή της Apple καταγράφει «βουτιά» 3,6% μετά την αναφορά του Bloomberg ότι η Κίνα προσπαθεί να διευρύνει την απαγόρευση χρήσης iPhone σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 4,276%, ενώ το 2ετές διαμορφώνεται στο 5,027%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν στις 216.000, έναντι των 230.000 που ανέμενε έρευνα του Dow Jones, ενώ το εργατικό κόστος το β’ τρίμηνο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ανήλθαν σε 1,679 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 40.000 και κάτω από την εκτίμηση της FactSet για 1,725 εκατομμύρια.

Σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά δεδομένα, οι λιγότερες από τις αναμενόμενες αιτήσεις ανεργίας συμβάλλουν στους φόβους των επενδυτών ότι η ισχυρή αγορά εργασίας ενδέχεται να κάνει την Federal Reserve να σκεφτεί διπλά αν θα σταματήσει τελικά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πιέζουν τις μετοχές της τεχνολογίας και αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για να δικαιολογήσει ενδεχόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων και περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Προς το παρόν το 93% των επενδυτών δεν «βλέπει» κάποια αλλαγή στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Σεπτεμβρίου, ενώ οι προβλέψεις για πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου αυξήθηκαν στο 45%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • FEDERAL RESERVE
  • νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

    Related posts

    Wall Street: «Πέφτουν» οι τόνοι μετά το νέο ρεκόρ

    banks

    Sell-off στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» επιτόκια και ομόλογα

    banks

    Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

    banks

    Το real estate «κράτησε» σε θετικό έδαφος τις ευρωαγορές

    banks

    H SVB πλήττει τις ασιατικές αγορές-Βαριές απώλειες στο Χονγκ Κονγκ

    banks

    Σε υψηλό δύο ετών ο τεχνολογικός δείκτης των ευρωαγορών

    banks