«ΑΓΟΡΑ360º»: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα Εθνικό Ψηφιακό Σύστημα Διαφάνειας Τιμών και Εποπτείας της Αγοράς

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής & Δικτύων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την πλατφόρμα PosoKanei, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να την παρουσιάσει ως μια καινοτόμο ψηφιακή απάντηση στην ακρίβεια, όμως, όπως τονίζει, «στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, αλλά για μια ανανεωμένη εκδοχή της λογικής του παλαιού e-Καταναλωτή, χωρίς να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος εποπτεύει την αγορά».

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποιεί  την πρότασή του για τη δημιουργία του «ΑΓΟΡΑ360º», ενός Εθνικού Ψηφιακού Συστήματος Διαφάνειας Τιμών και Εποπτείας της Αγοράς «που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της διαλειτουργικότητας, των ανοιχτών δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης για να προστατεύει ουσιαστικά τον καταναλωτή».

«Ήδη από το πρόγραμμά του το 2023 το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει τη διάθεση των δεδομένων συλλογής τιμών ως ανοιχτών δεδομένων (OpenData), την αξιοποίηση και αναβάθμιση του e-Καταναλωτή, καθώς και τον πλήρη ανασχεδιασμό του απαρχαιωμένου fuelprices.gr, με επέκταση της διαφάνειας σε βασικά αγαθά, καύσιμα, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες. Αντί να υιοθετήσει έγκαιρα αυτή τη στρατηγική και να επενδύσει σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου και εποπτείας της αγοράς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε αποσπασματικές λύσεις, αφήνοντας επί χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά μόνα απέναντι στην ακρίβεια, χωρίς να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας για την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.

Παρά τον σημαντικό προϋπολογισμό του έργου, η πλατφόρμα παραμένει ένα εργαλείο καταγραφής και προβολής τιμών και όχι ένας ενεργητικός μηχανισμός εντοπισμού και αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό: «Γιατί αυξήθηκε η τιμή ενός προϊόντος και σε ποιο στάδιο της αλυσίδας δημιουργήθηκε η επιβάρυνση;»

Ακόμη και οι πληροφορίες που δημοσιεύει η ίδια η εφαρμογή αναδεικνύουν τους περιορισμούς της. Οι τιμές προέρχονται κυρίως από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων και δεν διασφαλίζεται ότι ταυτίζονται πάντοτε με τις πραγματικές τιμές του φυσικού ραφιού. Η ενημέρωσή της εξαρτάται από τη διαβίβαση στοιχείων από τα ίδια τα supermarket, δεν καλύπτει ακόμη σημαντικές κατηγορίες όπως τα νωπά προϊόντα, δεν παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δεν διαθέτει ανοιχτά δεδομένα και δεν αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την αυτόματη υποστήριξη των ελεγκτικών αρχών», αναφέρει Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής & Δικτύων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Από το «Πόσο Κάνει» στο «Γιατί Κάνει Τόσο»

«Με άλλα λόγια, το PosoKanei ενημερώνει τον πολίτη «πόσο κάνει» ένα προϊόν. Δεν του εξηγεί όμως «γιατί κάνει τόσο», ούτε παρέχει στις αρμόδιες αρχές τα εργαλεία για να εντοπίζουν έγκαιρα τις αιτίες των ανατιμήσεων και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής & Δικτύων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προτείνει τη δημιουργία του ΑΓΟΡΑ360º,ενός Εθνικού Ψηφιακού Συστήματος Διαφάνειας Τιμών και Εποπτείας της Αγοράς που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της διαλειτουργικότητας, των ανοιχτών δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης για να προστατεύει ουσιαστικά τον καταναλωτή. Το «360°» συμβολίζει την πλήρη εικόνα της αγοράς: από τον παραγωγό και τη μεταποίηση έως τη χονδρική, τη λιανική πώληση και το τελικό κόστος που επιβαρύνει τον καταναλωτή. Για πρώτη φορά, η πολιτεία θα μπορεί να παρακολουθεί και να αναλύει ολόκληρη την αλυσίδα διαμόρφωσης των τιμών και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα στο ράφι» επισημαίνει ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής & Δικτύων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αναλύει την πρόταση, η οποία στηρίζεται στους ακόλουθους επτά βασικούς άξονες:

1.Αξιόπιστη και επίκαιρη πληροφορία τιμών

Οι τιμές πρέπει να ενημερώνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο μέσω υποχρεωτικής διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης τιμών των επιχειρήσεων. Παράλληλα, πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ασφαλών μηχανισμών επαλήθευσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι η τιμή που εμφανίζεται στην πλατφόρμα ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή που ισχύει για τον καταναλωτή. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια τόσο την τιμή του φυσικού καταστήματος όσο και την τιμή του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς και τον χρόνο τελευταίας ενημέρωσης.

 2,Διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να περιορίζεται στην παρακολούθηση της τελικής τιμής στο ράφι. Το κράτος οφείλει να γνωρίζει πώς εξελίσσεται η τιμή από τον παραγωγό, στη μεταποίηση, στη χονδρική και τελικά στη λιανική πώληση. Μόνο έτσι μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες των ανατιμήσεων και να αποκαλυφθούν υπερβολικά περιθώρια κέρδους ή στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Παράλληλα, κάθε προϊόν πρέπει να συνοδεύεται από πλήρες ιστορικό μεταβολών και απλή γραφική απεικόνιση, ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν μια αύξηση είναι πρόσφατη, αν μια έκπτωση είναι πραγματική ή αν προηγουμένως είχε προηγηθεί τεχνητή ανατίμηση.

3. Ανοιχτά δεδομένα για όλους

Τα δεδομένα δεν πρέπει να παραμένουν εγκλωβισμένα σε μία κρατική εφαρμογή. Πρέπει να διατίθενται ως OpenData, ώστε πανεπιστήμια, ερευνητές, ενώσεις καταναλωτών, νεοφυείς επιχειρήσεις και προγραμματιστές να μπορούν να αναπτύσσουν εφαρμογές σύγκρισης τιμών, εργαλεία για ευάλωτα νοικοκυριά, συστήματα ειδοποίησης για απότομες αυξήσεις και αναλύσεις για τον πληθωρισμό σε πραγματικό χρόνο. Τα δημόσια δεδομένα πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία ως δημόσιο αγαθό.

4. Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός των ελεγκτικών αρχών. Μπορεί να εντοπίζει αυτόματα απότομες αυξήσεις τιμών, σχεδόν ταυτόχρονες μεταβολές του ίδιου προϊόντος σε πολλές αλυσίδες, ασυνήθιστες αποκλίσεις μεταξύ περιοχών ή ύποπτα μοτίβα πριν από περιόδους προσφορών και να ενημερώνει αυτόματα την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για περαιτέρω διερεύνηση.

5. Ενεργός συμμετοχή των πολιτών

Οι πολίτες πρέπει να μπορούν εύκολα να αναφέρουν πιθανές αποκλίσεις, αποστέλλοντας φωτογραφίες του ραφιού ή της απόδειξης αγοράς. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ομαδοποιούν αυτές τις αναφορές και να αναδεικνύουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα που απαιτούν ελεγκτική παρέμβαση.

6. Επέκταση πέρα από τα σούπερ μάρκετ

Το κόστος ζωής δεν εξαντλείται στα τρόφιμα. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου Ψηφιακού Συστήματος Διαφάνειας Τιμών και Εποπτείας της Αγοράς, που θα καλύπτει σταδιακά τα καύσιμα – μέσα από τον πλήρη εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου fuelprices.gr –, την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις τηλεπικοινωνίες, τις τραπεζικές προμήθειες και κάθε βασική δαπάνη που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

7. Αυστηρό αλλά δίκαιο πλαίσιο κυρώσεων

Απαιτούνται κλιμακωτές κυρώσεις για μη έγκαιρη ενημέρωση, ανακριβή στοιχεία, συστηματική μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις διασύνδεσης και αδικαιολόγητες αποκλίσεις που δεν διορθώνονται εγκαίρως, με τρόπο αναλογικό αλλά πραγματικά αποτελεσματικό.

«Η διαφορά φιλοσοφίας είναι ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια εφαρμογή που καταγράφει τιμές.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Ψηφιακό Σύστημα Διαφάνειας Τιμών και Εποπτείας της Αγοράς, που δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή των τιμών, αλλά τις ερμηνεύει, τις αναλύει, εντοπίζει έγκαιρα ανωμαλίες, αξιοποιεί τα ανοιχτά δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη και παρέχει στις αρμόδιες αρχές τα κατάλληλα εργαλεία για ουσιαστική εποπτεία της αγοράς προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς να γνωρίζει «πόσο κάνει» ένα προϊόν. Χρειάζεται να μπορεί να απαντά και στο κρίσιμο ερώτημα «γιατί κάνει τόσο», να ενισχύει τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας και να διαθέτει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για να παρεμβαίνει αποτελεσματικά όταν η αγορά δεν λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Το ΑΓΟΡΑ360° φιλοδοξεί να αποτελέσει το ψηφιακό εργαλείο αυτής της νέας προσέγγισης: μια ολοκληρωμένη εικόνα 360 μοιρών της αγοράς, που δεν περιορίζεται στην καταγραφή των τιμών, αλλά αξιοποιεί τα δεδομένα, τη διαλειτουργικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύει τη διαφάνεια, να υποστηρίζει τις αρμόδιες αρχές και να προστατεύει ουσιαστικά τον καταναλωτή», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Καναδάς-πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ: Δύο νεκροί από τα πυρά, ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης

Δύο άνθρωποι, ένας κάτοικος και ένας αστυνομικός, έχασαν χθες, Δευτέρα, τη ζωή τους στο Μόντρεαλ σε συμβάν με πυροβολισμούς, ενώ ο δράστης της επίθεσης, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα, έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης. Το περιστατικό σημειώθηκε μέρα μεσημέρι σε συνοικία του Μόντρεαλ όπου βρίσκονται πολλά εβραϊκά εμπορικά καταστήματα και

CNN: Καταρριφθείς Αμερικανός πιλότος είδε σμήνος ιρανικών drones σε σχηματισμό “μέδουσας”

Ένας πιλότος αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους που διασώθηκε από ειδικές δυνάμεις αφού καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν τον Απρίλιο περιέγραψε ένα σοκαριστικό θέαμα πριν εκτιναχθεί από το αεροσκάφος του: πολλαπλά ιρανικά drones να αιωρούνται στον αέρα, κινούμενα ως μία ενιαία οντότητα, σε σχηματισμό που έμοιαζε με μέδουσα, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται  τέσσερις πηγές που

Νίκος Ανδρουλάκης: Το βίντεο για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου – «Το αίτημα για αλλαγή παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ»

Βίντεο για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ανέβασε στο TikTok ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ σαν σήμερα, το 1996 άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ένα βίντεο 42 δευτερολέπτων αποτίει φόρο τιμής στον ιδρυτή του Κινήματος. Νίκος Ανδρουλάκης: Οι προκλήσεις άλλαξαν, το αίτημα

ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι του σούπερ μάρκετ σε σχέση με οκτώ ευρωπαϊκές αγορές – Δεύτερη υψηλότερη επιβάρυνση από τον ΦΠΑ

Σύγκριση του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με οκτώ ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) διαπιστώνοντας ότι  οι μέσες τιμές στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερες από αρκετές ευρωπαϊκές αγορές. Παρά τις χαμηλότερες τιμές, η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη επιβάρυνση από τον

«Στα κόκκινα» οι ευρωαγορές υπό τον φόβο νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed 

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα (23/6) οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve και να επανεξετάζουν τις μεγάλες δαπάνες που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.         Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχωρεί αυτή την ώρα κατά

ΓΠΚΒ: Το παράδοξο της ελληνικής αγοράς κατοικίας – 5 αναγκαίες παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Η λύση στο στεγαστικό δεν βρίσκεται μόνο στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Βρίσκεται και στο κατά πόσο οι κατοικίες που ήδη υπάρχουν μπορούν πράγματι να διατεθούν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας μελέτης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία δείχνει ότι, ενώ το συνολικό απόθεμα κατοικιών

Άδωνις Γεωργιάδης: Το backstage βίντεο από τη συζήτηση με τον Κασσελάκη – Η συνάντηση με τον Τάιλερ Μακμπέθ και τη.. Φάρλι

Μέσα από μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε backstage υλικό από τη συζήτηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον Στέφανο Κασσελάκη. Χαρακτηρίζοντας τον διάλογό τους «πολιτισμένο», ο κ. Γεωργιάδης δημοσίευσε πλάνα τόσο από την στιγμή που καταφθάνει στον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, όσο και από τη συνάντησή

Ισπανία: Στα 16,85 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα την περίοδο Ιανουρίου-Απριλίου

Το εμπορικό έλλειμμα της Ισπανίας ανήλθε στα 16,85 δισ. ευρώ (19,24 δισ. δολάρια) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2026, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας την Τρίτη. Οι εισαγωγές κατά τη διάρκεια της περιόδου αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 147,74 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2% στα 130,89 δισ. ευρώ, ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με

Related Articles

Popular Categories