Απάντηση ΤτΕ για τον αναβαλλόμενο φόρο τραπεζών: Τι επιπτώσεις θα είχε στο τραπεζικό σύστημα η επιτάχυνση της απόσβεσης

Για «σοβαρά ερωτήματα» που προκύπτουν από τη διαρκή επαναφορά του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών στο δημόσιο λόγο κάνει λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, αποδομώντας την επιχειρηματολογία όσων ζητούν περαιτέρω επιτάχυνση της απόσβεσής του.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ το περασμένο Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε έκανε ειδική αναφορά στις τράπεζες λέγοντας πως «ή θα ολοκληρώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο αντί για το 2035 που σχεδιάζουν το 2028 ή θα έχουν έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους τέτοια που θα τους κάνει να το ξανασκεφτούν».

Τι ισχύει για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Σε ανακοίνωσή της «με αφορμή τοποθετήσεις στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των ελληνικών τραπεζών» η Τράπεζα της Ελλάδος, διευκρινίζει πως «οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν φορολογητέα κέρδη επειδή τα κέρδη τους συμψηφίζονται με τις ζημίες της οικονομικής κρίση». «Με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, η ελληνική νομοθεσία προέβλεψε (το 2014 και στη συνέχεια το 2017) ότι ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να αποτελεί μέρος των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου έναντι προμήθειας προς αυτό. Το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου που αναγνωρίζεται εποπτικά προέκυψε από τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως από το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων (PSI), και από τις μεγάλες διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τις ζημιές αυτές μπορούν, με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία να εκπίπτουν από τα μελλοντικά τους κέρδη σε βάθος χρόνου. Το συγκεκριμένο ποσό του αναβαλλόμενου φόρου που αναγνωρίζεται ως εποπτικό κεφάλαιο αποσβένεται σταδιακά κάθε έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας» εξηγεί η ΤτΕ.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλαδος, «χωρίς τη ρύθμιση αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαιο, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και άρα η επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου κατά την περίοδο της κρίσης θα ήταν πολύ υψηλότερη, με αρνητικές συνέπειες για τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την κρίση. Με απλά λόγια, αντί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει εκ νέου επιπλέον κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εισήγαγε την ρύθμιση αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαιο».

Σημειώνει ακόμη πως «με στόχο την ταχύτερη βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών τους κεφαλαίων, από το 2025 οι 4 σημαντικές τράπεζες, εφαρμόζουν, για εποπτικούς σκοπούς, επιταχυνόμενη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου. Ειδικότερα, διενεργούν πρόσθετη εποπτική προσαρμογή, μειώνοντας τα εποπτικά τους κεφάλαια, κατά ποσό ίσο με το 29% της πρόβλεψης διανομής μερίσματος στους μετόχους».

Επικαλούμενη στη συνέχεια την πρόταση που διατυπώθηκε «για περαιτέρω επιτάχυνση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να καταβάλλουν φόρο συντομότερα» αλλά και την αναφορά ότι «από το 2028, οι τράπεζες θα πρέπει να μην δύναται να συμψηφίζουν τα φορολογητέα κέρδη τους με τον αναβαλλόμενο φόρο, διαφορετικά θα τους επιβάλλεται έκτακτη εισφορά» η ΤτΕ προειδοποιεί πως «η πρόταση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο εφαρμογής της και τις επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

«Σοβαρές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

Κι αυτό όπως εξηγεί, γιατί «σε περίπτωση σημαντικής επιτάχυνσης της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου σε σχέση με τα οριζόμενα στο νόμο χρονοδιαγράμματα, οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγούνταν στη διαγραφή του σχετικού αναπόσβεστου υπολοίπου από τον ισολογισμό τους. Αυτό θα προκαλούσε αντίστοιχη μείωση των λογιστικών ιδίων κεφαλαίων και κατ’ επέκταση σημαντικά εποπτικά κεφαλαιακά ελλείμματα, καθώς δεν θα κάλυπταν πλέον τους απαιτούμενους κεφαλαιακούς δείκτες. Αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή, για την προστασία των καταθέσεων και τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στην οικονομία».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών θα είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο και στα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών (λόγω της διαγραφής του αναβαλλόμενου φόρου), ενώ θα επηρέαζε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, καθώς δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν την πιστωτική επέκταση λόγω των κεφαλαιακών ελλείψεων. Η αρνητική επίπτωση θα επεκτεινόταν και πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς θα επηρεαζόταν η ασφάλεια δικαίου και η επενδυτική εικόνα της χώρας, προσθέτει.

«Η διαρκής επαναφορά του θέματος στο δημόσιο λόγο δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά»

Τονίζει επιπλέον πως «η διαρκής επαναφορά του θέματος στο δημόσιο λόγο δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά». «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα την περίοδο μετά το 2015, αποτέλεσε σημαντικό επίτευγμα των κυβερνήσεων, των εποπτικών αρχών και των διοικήσεων των τραπεζών. Η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Καύσωνας στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 95 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου

Ο καύσωνας υποχωρεί στην Ευρώπη αλλά τουλάχιστον 95 εκατομμύρια κάτοικοι, ιδίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της σημερινής ημέρας θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου. Συνολικά οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου για περίπου 260 εκατομμύρια κατοίκους

Ρωσία: Η Ουκρανία έπληξε το ρωσικό κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών της Ντουμπνά για δεύτερη φορά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το ρωσικό κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών της Ντουμπνά στην περιφέρεια της Μόσχας σήμερα, για δεύτερη φορά, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Σήμερα, οι κυρώσεις μας μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας για αυτόν τον πόλεμο έφθασαν για άλλη μια φορά στο κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών της Ντουμπνά στην περιφέρεια της Μόσχας", δήλωσε ο Ζελένσκι

IRIS Payments: Διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων μόνο με αριθμό κινητού σε 18 ευρωπαϊκές χώρες

Μια νέα εποχή στις ψηφιακές πληρωμές εγκαινιάζεται από σήμερα, καθώς οι χρήστες του IRIS Payments μπορούν πλέον να πραγματοποιούν άμεσες διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη, χωρίς να απαιτείται η καταχώριση IBAN. Η δυνατότητα παρέχεται μέσω της συμμετοχής της ΔΙΑΣ Α.Ε. στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EuroPA (European Payments Alliance)

Φάμελλος: Από την πρώτη ημέρα της απόφασης της ΚΕ για στήριξη στον Τσίπρα, κεντρικά στελέχη την αμφισβήτησαν δημόσια και τη ναρκοθέτησαν

Τα «απαξιωτικά σχόλια» και την «άρνηση συνεργασιών και σύγκλισης από την πλευρά της ΕΛΑΣ» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μέλη της ΚΕ «ναρκοθέτησαν» την απόφαση του οργάνου να «στηρίξει την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα». Όπως είπε, η απόφαση της

Γιώργος Μυλωνάκης: «Κάποιες μάχες κερδίζονται μαζί» – Η επίσκεψη στον «Ευαγγελισμό» και το «ευχαριστώ» στους γιατρούς

Ο Γιώργος Μυλωνάκης επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και θέλησε δημοσιεύοντας μια φωτογραφία να τους ευχαριστήσει και δημόσια. Συγκεκριμένα ανέβασε μία φωτογραφία στα social media, μαζί με τη σύζυγό του, Τίνα Μεσσαροπούλου και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του “Ευαγγελισμού”. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «σήμερα επιστρέφω στον Ευαγγελισμό, όχι ως ασθενής, αλλά για να πω

Πορτογαλία: Στα δικαστήρια επενδυτές της “χρυσής βίζας”

  Όταν το όνειρο της "χρυσής βίζας" γίνεται εφιάλτης: Στην Πορτογαλία επενδυτές προσφεύγουν στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι δεν βγάζουν άκρη με τη γραφειοκρατία. Τουλάχιστον 250.000 ευρώ τιμάται η "χρυσή βίζα" στην Πορτογαλία. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία κ.ά.), οι ενδιαφερόμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να επενδύσουν αυτά τα

Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν, πλέον, την κατοχή αυτοκινήτου ως “αγαθό πολυτελείας”

Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν, πλέον, την κατοχή αυτοκινήτου ως "αγαθό πολυτελείας". Παρά το γεγονός ότι το 80% έχει αυτήν την άποψη, το 88% των Ευρωπαίων οδηγών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα του European Barometer του ομίλου Aramis που ασχολείται με τις εκτιμήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν με τον τρόπο

Καιρίδης στον πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου: Να αρθούν οι απειλές πολέμου προς την Ελλάδα – Είναι απαράδεκτες και αναχρονιστικές

Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης εκπροσώπων του Κοινοβουλίων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, ενόψει της συνόδου κορυφής Συμμαχίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 7-8 Ιουλίου Η Ελλάδα στη διάσκεψη εκπροσωπήθηκε από βουλευτές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δημήτρης Καιρίδης

Related Articles

Popular Categories