27.3 C
Athens
July 8, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις κινεζικές αγορές λόγω Ταϊβάν-Με «αέρα» Samsung η Ν.Κορέα

Απώλειες στις κινεζικές αγορές λόγω Ταϊβάν-Με «αέρα» Samsung η Ν.Κορέα

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα (5/7) τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν περαιτέρω λόγω των αυξημένων εντάσεων με την Ταϊβάν. Αντίθετα, οι αγορές της Νότιας Κορέας ενισχύονται σημαντικά, λαμβάνοντας ώθηση από τη Samsung.

Οι κινεζικές μετοχές καταγράφουν ισχυρές απώλειες, με τους βασικούς δείκτες να επεκτείνουν την πορεία ύφεσης που έχει παρατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου, αλλά και στις αρχές Ιουλίου. Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις εντάσεις με την Ταϊβάν, μετά τις αναφορές ότι η Κίνα κατέλαβε ένα ταϊβανέζικο αλιευτικό πλοιάριο, που εκτελούσε δρομολόγια κοντά στις κινεζικές ακτές.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη βρίσκονταν στα στενά της Ταϊβάν. Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ταϊβανέζικες εταιρείες αποσύρουν προσωπικό από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο προειδοποίησε για ακραία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής, κατά των υποστηρικτών μιας ανεξάρτητης Ταϊβάν. Οι αγορές φοβήθηκαν ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων, ιδιαίτερα η επιθετικότητα από το Πεκίνο, θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ και να πυροδοτήσει περισσότερους οικονομικούς περιορισμούς κατά της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, η Samsung Electronics, η ισχυρότερη εταιρεία στη Νότια Κορέα, σημείωσε 15πλάσια άνοδο στα κέρδη του β’ τριμήνου. Επωφελήθηκε από την αυξημένη ζήτηση για τσιπ από τη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ώθησε τις πωλήσεις και βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους. Ο τομέας ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων της φάνηκε επίσης να επωφελείται από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 0,22% στις 40.833 μονάδες, διορθώνοντας ελεγχόμενα μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό του. Παράλληλα, ο ASX 200 στην Αυστραλία χάνει 0,24% στις 7.813,30 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει απώλειες 0,89% στις 2.931,37 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται πτωτικά κατά 0,44% στις 8.635,29 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται χαμηλότερα κατά 1% στις 17.854,50 μονάδες, ενώ αντίθετα στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύεται κατά 1,07% στις 2.855,14 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

banks

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» τα επιτόκια

banks

«Φρένο» στο ράλι της Wall Street, περιμένοντας νέα μάκρο

banks

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο Βρετανία και… ΗΠΑ

banks

Προσπαθούν να… σώσουν την παρτίδα στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

banks

Το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών από το 2017 για τον S&P 500

banks