20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Πέμπτη (2/5), καθώς οι παγκόσμιες αγορές αντέδρασαν σε μια σειρά εταιρικών κερδών και στην τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,3% στις 503.32 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να κυμαίνονται μεταξύ απωλειών και κερδών. Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν τη συνεδρίαση με άνοδο 0,6%, ενώ οι τεχνολογικές υποχώρησαν 1%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,15% στις 17,905.58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,06%, στις 8,170.24 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,88% στις 7,914.65 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 33,492.50 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,16% στις 10,872.00 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI έκλεισε 0,97% υψηλότερα, στις 6,665.17 μονάδες. 

Γενικότερα όμως, ήταν μια πολυάσχολη ημέρα για τα κέρδη στην Ευρώπη την Πέμπτη. Η μεγαλύτερη εταιρεία της περιοχής, η Novo Nordisk, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της, καθώς η ζήτηση για τα φάρμακά της για την απώλεια βάρους συνέχισε να μεγαλώνει.

Ακόμη, ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell σημείωσε επίσης υπεραπόδοση χάρη στα υψηλότερα περιθώρια διύλισης και τις ισχυρές συναλλαγές πετρελαίου.

Nα σημειωθεί πως και η ολλανδική τράπεζα ING σημείωσε άνοδο 6,5% μέχρι το τέλος της συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση της επαναγοράς μετοχών ύψους 2,5 δισ. ευρώ (2,7 δισ. δολάρια).

Υπενθυμίζεται πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαΐου, διατηρώντας ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, όπως αναμενόταν. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας να είναι μια αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι έμποροι αντέδρασαν στη στάση της Fed, ενώ οι αμερικανικές μετοχές προχώρησαν, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μπροστά τους περισσότερα εταιρικά κέρδη που αναμένονται την Πέμπτη.

#FED #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #δείκτες #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές

Related posts

Κέρδη στη Wall Street- Όλα τα βλέμματα στη Fed

banks

Νέα πτώση στη Wall Street, με τεχνολογικά «βαρίδια»

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

banks

Χρηματιστήρια: 8+1 πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσετε την Παρασκευή

banks

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο οι S&P 500 και Nasdaq

banks

Κοντά σε 5ετές χαμηλό οι κινεζικές μετοχές-«Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

banks