20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

«Βουτιά» στις τιμές πετρελαίου εξαιτίας των οικονομικών στοιχείων της Κίνας

«Βουτιά» στις τιμές πετρελαίου εξαιτίας των οικονομικών στοιχείων της Κίνας

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα με πτώση μετά από μια σειρά οικονομικών εκθέσεων από την Κίνα που δημοσιεύθηκαν προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και υποδηλώνουν εξασθένηση της ζήτησης πετρελαίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι τιμές των νέων κατοικιών, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά, η βιομηχανική παραγωγή, η οποία φάνηκε να επιβραδύνεται, και τα στοιχεία για την ανεργία, τα οποία πλησίαζαν προς τα πάνω. Οι εκθέσεις ώθησαν τους δείκτες αναφοράς σε εβδομαδιαίες απώλειες παρά τις προσδοκίες για κέρδη και οι απώλειες επεκτάθηκαν και αυτή την εβδομάδα.

Στην ανοδική πλευρά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει πρωταγωνιστικός παράγοντας, όπως και η κλιμάκωση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά την εισβολή της τελευταίας σε ρωσικό έδαφος.

«Οι επίμονες ανησυχίες για την αργή ζήτηση στην Κίνα οδήγησαν σε sell-off», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Nissan Securities Hiroyuki Kikukawa. «Παρόλα αυτά, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που ενέχουν κινδύνους για την προσφορά, στηρίζουν την αγορά», πρόσθεσε ο Kikukawa.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent έχαναν 0,82% στα 79.02 δολάρια ανά βαρέλι το μεσημέρι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχωρούσαν κατά 0,90% στα 74.86 δολάρια.

Yπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το αργό πετρέλαιο Brent έκλεισε στα 79,66 δολάρια το βαρέλι και το WTI έκλεισε στα 76,84 δολάρια.

Στην Κίνα, τα διυλιστήρια μείωσαν απότομα τους ρυθμούς επεξεργασίας αργού τον περασμένο μήνα, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης καυσίμων. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), μείωσε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του έτους, επικαλούμενος χαμηλότερες προσδοκίες για την Κίνα.

Το πραγματικό ξεμπλοκάρισμα στις τιμές του Brent, που κυμαίνονται σε ένα εύρος τιμών και ενδεχομένως να είναι πιο σταθερές, θα έρθει πιθανότατα όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίσει αν θα μειώσει ή όχι τα επιτόκια, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου Gaurav Sharma.

Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται, επίσης, στην εταιρεία Waha Oil Company της Λιβύης, η οποία επανέφερε τις ροές προς το λιμάνι Es Sider μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης σε έναν αγωγό.

Σημειώνεται πως δυναμική στις τιμές έδωσαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ παράλληλα, λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, επαναφέροντας την αισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους, έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Τέλος, σημειώνεται πως η προσοχή επικεντρώνεται, επίσης, στο κατά πόσον το Ιράν θα προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα. «Αναμένουμε να υπάρξει απάντηση, δεδομένου ότι το Ιράν πρέπει να κρατήσει τα προσχήματα μεταξύ των γειτονικών κρατών», δήλωσε η αναλύτρια της Panmure Liberum, Ashley Kelty.

 

#Κίνα #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Οικονομικά_στοιχεία

Related posts

Οι φόβοι της ζήτησης ρίχνουν το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο, αλλά οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες

banks

Σταθεροποιητικά οι τιμές του πετρελαίου- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ήπια πτωτικά το πετρέλαιο, με τα βλέμματα στραμμένα στις ΗΠΑ

banks

Σε ανοδικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο ελέω Ερυθράς Θάλασσας

banks

Διευρύνει τα κέρδη του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks