23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Διευρύνει τα κέρδη του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Διευρύνει τα κέρδη του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κοντά στο 1% κινούνται και την Πέμπτη (4/1) οι τιμές του πετρελαίου, επεκτείνοντας τα κέρδη, λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή μετά τις διακοπές σε κοίτασμα πετρελαίου στη Λιβύη και τις εντεινόμενες εντάσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Τοπικές διαδηλώσεις ανάγκασαν τη διακοπή της παραγωγής την Τετάρτη στο πετρελαϊκό κοίτασμα Sharara της Λιβύης, το οποίο μπορεί να παράγει έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα.

«Μια συρροή  πρωτοσέλιδων γύρω από περαιτέρω εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλήρες κλείσιμο του κοιτάσματος πετρελαίου Sharara της Λιβύης από τοπικές διαδηλώσεις ανανέωσαν τις ανησυχίες για διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κέρδισαν περίπου 3% την Τετάρτη για να διαμορφωθούν υψηλότερα για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες. Το πετρέλαιο βρήκε επίσης υποστήριξη από στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 7,4 εκατομμύρια βαρέλια, διπλάσια από την αναμενόμενη μείωση.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να σπρώχνουν προς τα πάνω τις τιμές.

Την Τετάρτη δύο εκρήξεις σκότωσαν πάνω από 100 ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς σε τελετή στο Ιράν για τη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό drone το 2020, με το Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση.

Οι ανησυχίες για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμειναν, καθώς οι Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν δήλωσαν την Τετάρτη ότι είχαν στοχοποιήσει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό το Ισραήλ. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι η μαχητική ομάδα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα την προηγούμενη ημέρα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,06%, στα 73,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,84% στα 78,91 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,302% στα 33,550 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,44% στα 2.051,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,05% στα 23,168 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,53% στα 3,8415 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0951 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,2310% στο 1,2691 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8629 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πετρέλαιο: Σταθερός στην πολιτική σταδιακής αύξησης της προσφοράς ο ΟΠΕΚ

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια/βαρέλι το 2024 από τις μεμονωμένες περικοπές

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η ΕΕ «κυνηγά» πλαφόν στα $60 για το ρωσικό πετρέλαιο

banks

Οι περιορισμοί στην παραγωγή από τον OPEC+ «ανεβάζουν» το πετρέλαιο

banks