17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Σε ανοδικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο ελέω Ερυθράς Θάλασσας

Σε ανοδικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο ελέω Ερυθράς Θάλασσας

Με κέρδη διαπραγματεύονται σήμερα (20/12) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης που έχουν συμμαχήσει με το Ιράν.

Στην έναρξη της συνεδρίαση της Τετάρτης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 23 σεντς ή 0,3% στα 79,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate κέρδιζε κατά 30 σεντς ή 0,4% στα 74,24 δολάρια το βαρέλι. Πλέον, οι δύο τύποι πετρελαίου κινούνται υψηλότερα και συγκεκριμένα το αργό WTI ενισχύεται κατά 1,28% ή 95 σεντς στα 74,89 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 1,12% ή 89 σεντς στα 80,12 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου προέρχονται από κέρδη άνω του 1% την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών για διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου και λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα πλοία για να υποστηρίξουν το κυβερνών κίνημα της Χαμάς του παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας.

Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι περιορισμένος μέχρι στιγμής, είπαν αναλυτές στο Reuters, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού στη Μέση Ανατολή εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αγόρασαν 2,1 εκατ. βαρέλια αργού, προς παράδοση τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές σε περίπου 11 εκατ. βαρέλια, καθώς συνέχισαν να αναπληρώνουν το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) μετά τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία τους πέρυσι. Τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση των αποθεμάτων αργού σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η S&P Global Commodity Insights ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, οδηγώντας σε ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ που θα καλύψει περισσότερο από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση το 2024. Η συνολική παραγωγή υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο ανέρχεται σε 21,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), εκ των οποίων τα 13,3 εκατ. bpd είναι αργό και συμπύκνωμα, πρόσθεσε η S&P Global Commodity Insights.

Άνοδο σημειώνει και η τιμή του χρυσού στις ευρωπαϊκές συναλλαγές την Τετάρτη, διατηρώντας τα κέρδη του για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ υποχωρούν. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις αξιωματούχων της Fed ενισχύουν το σενάριο για μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο, με τις αγορές να περιμένουν ορισμένα κρίσιμα στοιχεία για τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο χρυσός σημείωνε άνοδο 0,2% στα 2.043 δολάρια ανά ουγγιά, με χαμηλό ημέρας στα 2.036 δολάρια. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 0,6% την Τετάρτη, παρατείνοντας τις απώλειες για δεύτερη συνεδρίαση και σχεδόν «αγγίζοντας» το χαμηλό πέντε μηνών στο 3,887%.

#Ερυθρά_Θάλασσα #Χούθι #αργό_τύπου_WTI #ΜΠΡΕΝΤ #ΗΠΑ #χρυσός #Σουέζ

Related posts

Υποχώρηση σημειώνει το πετρέλαιο-Ανησυχία για τη ζήτηση

banks

Ηρεμεί ελέω ζήτησης το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Συνεχίζει στην… ανηφόρα το πετρέλαιο

banks

Το ασθενέστερο δολάριο σταθεροποιεί το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Προς εβδομαδιαία υποχώρηση 4% το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός

banks