23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
COMODITIES

Γάζα και Κίνα «ρίχνουν» το πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Γάζα και Κίνα «ρίχνουν» το πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη (20/8), σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η αποδοχή μιας πρότασης από το Ισραήλ που εμποδίζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μείωσε τις ανησυχίες για την προσφορά, ενώ η οικονομική αδυναμία της Κίνας συνέχισε να επιβαρύνει τις προοπτικές της ζήτησης.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ ενισχύεται κατά 0,66%, στα 78.17 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημειώνει απώλειες 0,83% στα 73,75 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι το μπρεντ είχε υποχωρήσει περίπου 2,5% τη Δευτέρα, ενώ το WTI υποχώρησε 3%.

Να σημειωθεί, πως και οι δύο δείκτες αναφοράς σημειώνουν πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε μια «πρόταση-γέφυρα» που υπέβαλε η Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση των διαφωνιών που εμποδίζουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Ωστόσο, με τη Χαμάς να ανακοινώνει την επανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο εσωτερικό του Ισραήλ μετά από πολλά χρόνια και να αναλαμβάνει την ευθύνη για μια έκρηξη στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Κυριακής (18/8), υπάρχουν λίγα σημάδια συμφιλίωσης επί του εδάφους και φόβοι για ευρύτερο πόλεμο, αναφέρει το CNBC.

Επίσης, διευκολύνοντας τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό, η παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης αυξήθηκε σε περίπου 85.000 βαρέλια ημερησίως, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον εφοδιασμό του διυλιστηρίου πετρελαίου Zawia, δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα (19/8) δύο μηχανικοί που εργάζονται στο πεδίο.

Στην Κίνα όμως, οι ανησυχίες για τα οικονομικά προβλήματα επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου μετά από ένα θλιβερό δεύτερο τρίμηνο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχασε περαιτέρω δυναμική τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων μειώθηκε και η ανεργία αυξήθηκε.

Από την πλευρά της προσφοράς, η παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης αυξήθηκε σε περίπου 85.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην προμήθεια του διυλιστηρίου πετρελαίου Zawia.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) είχε κηρύξει ανωτέρα βία στις εξαγωγές πετρελαίου από το πεδίο στις 7 Αυγούστου μετά από αποκλεισμό από διαδηλωτές που έπληξε την παραγωγή στο πεδίο των 300.000 bpd.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει απώλειες 1,117% στα 39,40 ευρώ τη μεγαβατώρα.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΗΠΑ #Κίνα #οικονομικό_κλίμα

Related posts

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω…αντικρουόμενων συνθηκών-Πέφτει το αέριο

banks

Σταθεροποιείται κοντά στα υψηλά τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Σε επίπεδα ρεκόρ το απόθεμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

banks

«Βουλιάζει» η τιμή του πετρελαίου

banks

ΕΕ: Δύσκολη η εξίσωση και για το πλαφόν στο πετρέλαιο

banks

Ανεβαίνει το πετρέλαιο, λόγω του πολικού ψύχους στις ΗΠΑ

banks