24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται κοντά στα υψηλά τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Σταθεροποιείται κοντά στα υψηλά τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές την Τρίτη (19/3), κοντά στα υψηλά τεσσάρων μηνών, αλλά η προοπτική αύξησης των εξαγωγών από τη Ρωσία επιβαρύνθηκε εν μέσω ουκρανικών επιθέσεων στα διυλιστήρια.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έφτασαν σε υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενισχυμένα από τις χαμηλότερες εξαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, και από σημάδια ισχυρότερης ζήτησης και οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα στοιχεία της ζήτησης πετρελαίου που εκπλήσσουν από τη θετική πλευρά και η παράταση των εθελοντικών περικοπών του ΟΠΕΚ+ μέχρι το τέλος Ιουνίου στήριξαν τις τιμές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Το μπρεντ πιθανότατα θα διαπραγματεύεται σε εύρος 80-90 δολαρίων ανά βαρέλι φέτος, με πρόβλεψη για το τέλος Ιουνίου 86 δολάρια ανά βαρέλι», συμπλήρωσε.

Στη Ρωσία, οι εξαγωγές αυξάνονται μετά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στην πετρελαϊκή υποδομή της χώρας, πιέζοντας τις τιμές.

«Οι επιθέσεις πιθανότατα θα μειώσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού έως και 300.000 βαρέλια την ημέρα, επιπλέον του προγραμματισμένου κλεισίματος συντήρησης», εκτιμούν αναλυτές της JP Morgan.

«Οι χαμηλότερες πρωτογενείς διαδρομές, ωστόσο, θα οδηγούσαν σε υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου», πρόσθεσαν.

Η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των δυτικών λιμανιών της τον Μάρτιο κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα έναντι μηνιαίου σχεδίου για 2,15 εκατομμύρια bpd.

Οι τιμές επιβαρύνονται επίσης από την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα.

«Η αγορά μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση ενοποίησης εν αναμονή σημάτων για μειώσεις επιτοκίων από τη συνεδρίαση της FOMC αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ενεργειακού τομέα της DBS Bank, Σούβρο Σαρκάρ.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί αρκετά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συνυπολογίζοντας το υψηλότερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια», συμπλήρωσε.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,73% στα 82,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,73% στα 87,52 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,505% στα 28,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,34% στα 2.156,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,83% στα 25,06 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,36% στα 4,0738 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0861 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,12% στο 1,271 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8546 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Σκαρφαλώνει» λόγω επιθέσεων και ζήτησης το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

ΕΙΑ: Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή αργού των ΗΠΑ

banks

«Στοπ» στο σερί απωλειών για το πετρέλαιο

banks

Bloomberg: Πάνω από τα $100 ο τόνος το σιδηρομετάλλευμα

banks

Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια

banks

Η διάψευση της Σαουδικής Αραβίας ανεβάζει ξανά το πετρέλαιο

banks