19.5 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω…αντικρουόμενων συνθηκών-Πέφτει το αέριο

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω…αντικρουόμενων συνθηκών-Πέφτει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ήπια άνοδο τη Δευτέρα (22/1), καθώς οι traders σταθμίζουν τον αντίκτυπο των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία στην προσφορά πετρελαίου έναντι των αντίξοων οικονομικών ανέμων που πιέζουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

«Το υποτονικό άνοιγμα σήμερα το πρωί λέει πολλά για το τρέχον κλίμα στην αγορά αργού πετρελαίου παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάπαυλας στη σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς, ενώ οι επιθέσεις από τους Χούθι, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται παρά τα αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Novatek αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες εργασίες στον τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων της στη Βαλτική Θάλασσα λόγω πυρκαγιάς, ανέφερε τη Δευτέρα.

Το ζήτημα, το οποίο αναμένεται να διαταράξει τις ροές προς την Ασία, θα μπορούσε να επιλυθεί εντός εβδομάδων, ανέφεραν αναλυτές στο Reuters.

Ο Σάικαμορ της IG εκτιμά ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις τιμές.

Η παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλότερη, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, διφορούμενες και τα στοιχεία για το ΑΕΠ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι η ταχύτητα της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, είπε.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και τον ΟΠΕΚ για το 2024 κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αν και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2025.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή στο πετρελαϊκό κοίτασμα Σαράρα της Λιβύης ξεκίνησε ξανά την Κυριακή, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC, αφού οι διαδηλωτές τερμάτισαν την καθιστική διαμαρτυρία που είχε σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,22% στα 73,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,14% στα 78,67 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,831% στα 27,340 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν ήπιες διακυμάνσεις, καθώς οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο από την Federal Reserve εξανεμίστηκαν, ενώ οι έμποροι περιμένουν βασικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και σημαντικές συναντήσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

 «Αυτή τη στιγμή, έχουμε αυτήν την ασυμμετρία ανάμεσα σε αυτά που λένε οι κεντρικές τράπεζες και σε αυτό που περίμενε η αγορά», δήλωσε ο Κάρλο Αλμπέρτο Ντε Κάσα, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

«Η αγορά αλλάζει τώρα άποψη και συνειδητοποιεί ότι υπήρχε υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας (σ.σ. για μείωση επιτοκίων)», συμπλήρωσε.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,10% στα 2.031,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,55% στα 22,36 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,55% στα 3,7657 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0898 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,21% στο 1,2727 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8562 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #ΑΣ΄ΗΜΙ #χαλκός

Related posts

Πετρέλαιο: Κοντά στα 70 δολάρια μετά τις επιθέσεις στη Σ.Αραβία

banks

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2,5% ελέω Ερυθράς Θάλασσας το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

banks

Γερμανία: Η Ρωσία παραμένει βασικός προμηθευτής πετρελαίου

banks

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

ΟΠΕΚ+: Θα αναθεωρήσει καθοδικά την πρόβλεψή του για ζήτηση πετρελαίου

banks

ΕΕ: Αύξηση 10,3% στις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία

banks