16.2 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Γερμανικός Τύπος: Εσκεμμένη προσβολή Ερντογάν στον Μπλίνκεν

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν στην Άγκυρα, καθώς και στην κατάθεση Τραμπ στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση επιχειρηματικής απάτης.

Στην Άγκυρα βρέθηκε χθες Δευτέρα (6 Νοεμβρίου) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπου και συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν το μεσανατολικό.

Από τη συνάντηση απουσίαζε ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να μην υποδεχθεί τον Αμερικανό υπουργό. Κατά την tageszeitung η στάση αυτή του Τούρκου προέδρου συνιστά “μία εσκεμμένη προσβολή”, η οποία οδήγησε τις συζητήσεις να αναλωθούν “σε μία ανταλλαγή ήδη γνωστών θέσεων”.

Ο Ερντογάν ζητά “άμεση κατάπαυση πυρός”στη Γάζα, αλλά “μία “ανθρωπιστική παύση” όπως αυτή που επιθυμούν οι Η.Π.Α. δεν του φτάνει ούτε στο ελάχιστο”. Αντιθέτως, συντάσσεται “με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό του Ιράκ, καταδικάζοντας την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ως “έγκλημα πολέμου””, δίχως να διστάζει “να υποστηρίξει ανοιχτά τη Χαμάς”, παρατηρεί η taz. “Ενδεχομένως ο Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή […] και τώρα έχει πάρει θέση μάχης απέναντι στο Ισραήλ και τις Η.Π.Α.”

Συνολικά “ο Ερντογάν απομακρύνει ολοένα και περισσότερο την Τουρκία από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Και η άρνησή του να υποδεχθεί τον Άντονι Μπλίνκεν δεν συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων”.

Συχνά “η ρητορική και η πολιτική δεν συμβαδίζουν πάντοτε όταν πρόκειται για τον Ερντογάν”, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. “Με άλλα λόγια οι υψηλοί τόνοι μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα. Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, όμως φροντίζει να διατηρεί και πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Ενώ για παράδειγμα χώρες, όπως η Χιλή ή η Βολιβία, έχουν διακόψει εντελώς τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί. Επιπλέον, σε όλες σχεδόν τις ομιλίες του δεν ξεχνά να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες της Χαμάς σε βάρος των ισραηλινών πολιτών, ακόμη κι εάν αυτό το κάνει μάλλον αθόρυβα, με μισόλογα”.

“Αλώβητη” η δημοτικότητα του Τραμπ παρά τις κατηγορίες

Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση επιχειρηματικής απάτης. “Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί ένας πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. να καταθέτει στο δικαστήριο με τέτοια συχνότητα – ιδίως ως κατηγορούμενος και θέλοντας επιπλέον να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο”, γράφει η Süddeutsche Zeitung. Η χθεσινή κατάθεση του Τραμπ προστέθηκε στον κατάλογο με τις καταθέσεις που έδωσε τους προηγούμενους μήνες για τις τέσσερις εις βάρος του ποινικές κατηγορίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “δεν είναι μονάχα ένα πολιτικό αουτσάιντερ που τα βάζει με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, αλλά επιπλέον είναι και ο υποτιθέμενα πάμπλουτος και επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχει ως στόχο να διοικήσει τη χώρα σαν να είναι εταιρεία”, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Εάν κριθεί ένοχος στην τρέχουσα δίκη, δεν απειλείται με ποινή φυλάκισης, όμως ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο έως και 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να απαγορευτεί στον ίδιο και τους γιους του να ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως τα προβλήματα με τον νόμο θα ζημίωναν σημαντικά τη δημοτικότητα του Τραμπ. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Όπως τονίζει η S.Z., έναν χρόνο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές “έρευνα των New York Times και του Siena College δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται ακόμη και σε πέντε από τις έξι λεγόμενες swing states” – δηλαδή στις Πολιτείες που καθορίζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις και την ανάδειξη του επόμενου Αμερικανού προέδρου. “Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τραμπ προηγείται στη Νεβάδα, τη Τζόρτζια, την Αριζόνα, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια – σε όλες εκείνες τις πολιτείες όπου ο Μπάιντεν επικράτησε θέτοντας τα θεμέλια της νίκης του πριν από μία τετραετία. Μόνο στο Ουισκόνσιν εξακολουθεί ο νυν πρόεδρος να έχει πλεονέκτημα. Παρ’ ότι η οικονομία ανακάμπτει από τα τρομακτικά ποσοστά πληθωρισμού, η δημοτικότητα του Μπάιντεν φαίνεται να πέφτει ολοένα και περισσότερο”, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

  

  

Related posts

Γερμανία: Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με το συλλαλητήριο στο Βερολίνο – Αμετακίνητη η κυβέρνηση

banks

Κοινή δήλωση των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Οργανώσεων για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

banks

Μπλίνκεν για Σερβία-Κόσοβο: Οι εντάσεις βλάπτουν τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες τους

banks

ΗΠΑ: Αμερικανός πρώην πρεσβευτής κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας

banks

Μεσανατολικό: Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών θα συναντηθούν με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο

banks

Ντε Γκίντος (EKT): Χρειαζόμαστε περισσότερα για να σιγουρευτούμε ότι πέφτει ο πληθωρισμός

banks