20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Δεύτερη σερί άνοδος στην Wall Street-Σε χαμηλό 3ετίας το πετρέλαιο

Δεύτερη σερί άνοδος στην Wall Street-Σε χαμηλό 3ετίας το πετρέλαιο

Τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κερδών πέτυχε σήμερα (10/9) η Wall Street, η οποία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της μέσα σε έναν ταραχώδη Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 5.495,52 μονάδες και ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,84%, κλείνοντας στις 17.025,88 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 92,63 μονάδες ή 0,23% και βρέθηκε στις 40.736,96 μονάδες.

Η Nvidia έκλεισε υψηλότερα κατά 1,5%, ενισχύοντας τον S&P 500 και τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq. Η AMD και η Microsoft κινήθηκαν επίσης ανοδικά. Οι μετοχές τεχνολογίας δυσκολεύονται τελευταία, με τον κλαδικό δείκτη Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) να χάνει περισσότερο από 7% αυτό το τρίμηνο. Αυτές οι κινήσεις έρχονται καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές να εγκαταλείψουν γνωστά ονόματα της τεχνολογίας.

Οι τραπεζικές μετοχές άσκησαν πίεση στην ευρύτερη αγορά. Η JPMorgan υποχώρησε περισσότερο από 5% καθώς παρουσιάστηκε επιφυλακτική για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2025. Η JPMorgan κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τις μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones.

Καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,66% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,62%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε δύο βασικές οικονομικές εκθέσεις που πιθανότατα θα είναι οι επόμενοι καταλύτες για την αγορά. Η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη, ακολουθούμενη από τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι μια ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 17-18 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η εταιρεία πλατφόρμας cloud Oracle αυξήθηκε περισσότερο από 11% μετά την δημοσίευση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Amazon Web Services για την παροχή υπηρεσιών βάσεων δεδομένων.

Από την άλλη πλευρά, βαριές απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε για δεύτερη διαδοχική φορά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση το 2024 και το 2025 (περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, σχεδόν 80.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή του).

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025, περίπου 40.000 βαρέλια λιγότερα από την αρχική πρόβλεψη. Μάλιστα, η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 70 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 (αρνητικό ρεκόρ 33 μηνών).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γύρισαν πτωτικά αφού ανέκτησαν λίγο από το χαμένο έδαφος της Δευτέρας, καθώς η τροπική καταιγίδα Francine απειλεί την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τις δραστηριότητες διύλισης στην Ακτή του Κόλπου.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 2,96 δολάρια ή 4,3% και έκλεισε στα 65,75 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Από την αρχή του έτους το αργό χάνει 8,2%. Το Brent Νοεμβρίου έχασε 2,65 δολάρια ή 3,7% και έκλεισε στα 69,19 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώνοντας τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο -10,2%.

Με κέρδη έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο χρυσός, καθώς η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αντιστάθμισε την πίεση στο πολύτιμο μέταλλο από την ήπια ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Θετικά στην τιμή επιδρούν και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα 17-18 Σεπτεμβρίου.

Ο χρυσός διατηρήθηκε σταθερά πάνω από το επίπεδο των 2.500 δολαρίων την Τρίτη, καθώς οι «παίκτες» της αγοράς τοποθετήθηκαν ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο spot χρυσός κέρδιζε 0,3% στα 2.512,38 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκαν κατά 0,4% και έκλεισαν στα 2.543,1 δολάρια ανά ουγγιά.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ευρωαγορές: Υποχώρηση για 4η ημέρα με «βαρίδι» τις ΗΠΑ

banks

Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street μετά τα χθεσινά ρεκόρ

banks

Η Apple «ρίχνει» την Wall Street-Τα βλέμματα στραμμένα στην Fed

banks

Ασιατικές αγορές: Βαριές απώλειες παρά την εξαγορά της Credit Suisse

banks

Πτωτικά οι ευρωαγορές που περιμένουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές, αλλά δεύτερη σερί εβδομάδα απωλειών

banks