18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Πτωτικά οι ευρωαγορές που περιμένουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Πτωτικά οι ευρωαγορές που περιμένουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με μικτά πρόσημα το πρωί της Τρίτης (13/2), καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις εισερχόμενες εκθέσεις εταιρικών κερδών και αναμένουν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,15% στις πρώτες συναλλαγές, με τις μετοχές τεχνολογίας να χάνουν 1,3% και να ηγούνται των απωλειών, ενώ οι μετοχές ορυχείων πρόσθεσαν 0,5%.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx έχει καταγράψει μέχρι στιγμής έναν υποτονικό Φεβρουάριο, -μετά από ένα ισχυρό τέλος του Ιανουαρίου-, καθώς άνοιξε με πτώση -0,61% στις 4,717.25 μονάδες.

Στην ίδια πορεία κινείται και ο γαλλικός CAC με πτώση -0,26% στις 7,670.26 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 με -0,13% στις 7,563.72 μονάδες, αλλά και ο ισπανικός IBEX με πτώση -0,19% στις 9,965.50 μονάδες.

Ακόμη, και ο Γερμανικός DAX σημειώνει μια πτώση σχεδόν στο 0,6% στις 16,934.15 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ακόμα πτώση παρουσιάζεται στον Ολλανδικό AEX με πτώση 0,86% στις 847.63 μονάδες.

Ο ηπειρωτικός δείκτης των blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 0,5% υψηλότερα, καθώς οι αγορές σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν κέρδη, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να ξεπερνά για λίγο το όριο των 38.000 μονάδων για πρώτη φορά από το 1990 και τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones στις ΗΠΑ έκλεισε σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Την Τρίτη (13/2), όλα τα βλέμματα θα στραφούν στον αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι, ο οποίος θα παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συσκέπτονται για την πορεία των επιτοκίων.

Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,2% σε μηνιαία βάση και στο 2,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Οι βασικές τιμές – οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας – αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,3% τον Ιανουάριο και κατά 3,7% από το προηγούμενο έτος.

 Η Πρόεδρος της Boston Fed (S. Collins) δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι περισσότερο διευρυμένη και να περιλαμβάνει τις τιμές ακινήτων πριν αρχίσει η μείωση του επιτοκίου αναφοράς. Εκτιμά ότι υπάρχει ο κίνδυνος η τάση μείωσης του πληθωρισμού να επιβραδυνθεί. Στη Γαλλία το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο δ’ τρίμηνο αμετάβλητο στο 7,5%, όπως αναμενόταν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Δεκέμβριο σε χαμηλό (3,8%, εκτίμηση: 4%) από τον Απρίλιο του  2023. Στην Ιαπωνία ο δείκτης τιμών παραγωγού διατηρήθηκε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο (εκτίμηση: 0,1%), ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 0,2% (εκτίμηση: 0,1%). Συνολικά, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ιαπωνία παραμένουν ήπιες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς σε χαμηλό επίπεδο και σε ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. 

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός #ΗΠΑ

Related posts

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης στο άνοιγμα οι ευρωαγορές μετά το υψηλό-ρεκόρ

banks

Ασιατικές αγορές: Σε νέες κορυφές ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei

banks

«Φρένο» στο διήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών

banks

UBS: Επενδύσεις εν μέσω αβεβαιότητας για τις αμερικανικές εκλογές

banks

Ανοδικά οι εκτός Κίνας ασιατικές αγορές

banks

«Βουτιά» στις Ευρωαγορές με τo βλέμμα στη Fed

banks