20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Διατηρείται το momentum στις ευρωαγορές- Σε νέο υψηλό ο DAX

Διατηρείται το momentum στις ευρωαγορές- Σε νέο υψηλό ο DAX

Στα πράσινα έκλεισαν οι ευρωαγορές και την Πέμπτη (29/8), μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην περιοχή, καθώς αξιολογήθηκαν θετικά όσον αφορά τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχουν για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 έκλεισε 0,74% υψηλότερα στις 524,44 μονάδες, με τα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς να κλείνουν στο πράσινο.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 18.930,50 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,45% στις 8.381,24 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,84% στις 7.640,95 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 34.188,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 11.362,95 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε οριακές απώλειες, 0,07%, κλείνοντας στις 6.713,77 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε σε νέο υψηλό ρεκόρ. Η αδύναμη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχει επιβαρύνει το κλίμα για την οικονομία, ωστόσο, σήμερα δημοσιεύθηκαν κάποια πιο θετικά στοιχεία, με τον ετήσιο πληθωρισμό -εναρμονισμένος με την ΕΕ- να έχει υποχωρήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 2%, τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της Ισπανίας δείχνουν ότι διαμορφώθηκε στο 2,4% για τον Αύγουστο, χαμηλότερα από την ένδειξη 2,9% του Ιουλίου και κάτω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 2,5%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφοδοτούν τις ελπίδες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, παρασύροντας το ευρώ 0,4% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 1,1076 δολάρια, και κατά 0,17% χαμηλότερα έναντι της βρετανικής λίρας, στις 84 πένες. Οι αγορές αναμένουν σίγουρη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης, «δίνοντας» σημαντικές πιθανότητες για δύο ακόμη μειώσεις εντός του έτους.

Την Πέμπτη, οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν των κερδών, κερδίζοντας 2,05%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nvidia. Η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα έσοδα και τα κέρδη, ενώ εξέδωσε ισχυρές προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο. Οι επενδυτές, ήλπιζαν, ωστόσο, σε ισχυρότερες επιδόσεις κι έτσι, η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί.

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ποτών Pernod Ricard σημείωσαν άνοδο 1,98%, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει άλμα. Η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 1% στις καθαρές πωλήσεις για το σύνολο του οικονομικού έτους, όμως σημείωσε ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων στο μέλλον. 

Οι μετοχές της Remy Cointreau, εν τω μεταξύ, κέρδισαν 2,01%, μετά την αναφορά του Reuters ότι το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν θα επιβάλει, τελικά, δασμούς αντιντάμπινγκ στο κονιάκ που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η Pernod Ricard όσο και η Remy Cointreau παρασκευάζουν κονιάκ.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας διανομής φαγητού Delivery Hero ενισχύθηκαν κατά 12,5%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Άνοδος #κέρδη #πληθωρισμός #επιτόκια #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Related posts

«Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί της Wall Street

banks

Συνεχίζεται για 5η μέρα το ράλι στη Wall Street

banks

Wall Street: Επιφυλακτικό ξεκίνημα με επιτόκια και τράπεζες στο προσκήνιο

banks

Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

banks

Νέα άνοδος με κινεζικά «καύσιμα» στις ασιατικές αγορές

banks

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

banks