22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

«Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί της Wall Street

«Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί της Wall Street

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας (25/9) στη Wall Street, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής μετά την ετυμηγορία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τα επιτόκια. Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου και της Amazon ξεχώρισαν, ενώ αυξήθηκαν περαιτέρω οι αποδόσεις των ομολόγων. Προηγήθηκαν τέσσερις συνεδριάσεις απωλειών.

Οι επενδυτές βρίσκουν απέναντί τους την άνοδο των αποδόσεων σε υψηλά 16 ετών (από τον Οκτώβριο του 2007), καθώς η Fed έδωσε μια αυστηρή (hawkish) μακροπρόθεσμη προοπτική για τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% με 5,50% την προηγούμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αξιωματούχους να περιμένουν πάντως ότι θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Η Wall Street οδεύει προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες εντός του 2023, με τον S&P 500 να χάνει ήδη τουλάχιστον 4%. Επιπλέον, πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό πτωτικό μήνα.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο S&P 500 κέρδισε 17,92 μονάδες ή 0,41% στις 4.337,98 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 59,86 μονάδες ή 0,45% στις 13.271,66 μονάδες. Παράλληλα, ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 39,81 μονάδων ή 0,12% στις 34.003,65 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε την ισχυρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τον περασμένο Μάρτιο.

Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 4 δισ. δολάρια στην startup Anthropic για να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ορισμένα νέα δεδομένα για την αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των διαρκών αγαθών και του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον Αύγουστο, και του ΑΕΠ β’ τριμήνου, καθώς και παρατηρήσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι ο πληθωρισμός, που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αυστηρή πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που επιβραδύνει την οικονομία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

Συνεδρίαση ήπιων μεταβολών ήταν η σημερινή για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία ισοσκέλισαν τους φόβους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της μείωσης των αποθεμάτων μετά τη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού έχασε 35 cents και έκλεισε στα 89,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κέρδισε μόλις 2 cents στα 93,29 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, υποχώρησε ο χρυσός καθώς το αμερικανικό δολάριο και οι αποδόσεις στα ομόλογα κέρδισαν και σήμερα έδαφος, μετριάζοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση. Το συμβόλαιο του χρυσού έχασε 0,5% στα 1.936,6 δολάρια ανά ουγγιά. Ο δείκτης δολαρίου κερδίζει 0,3%, ενώ η απόδοση του 10ετούς παραμένει κοντά σε υψηλό 16 ετών.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Amazon
  • FEDERAL RESERVE
  • αποδόσεις ομολόγων
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Αισιόδοξο άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε πληθωρισμό και Ιταλία

    banks

    «Λιμνάζει» στα… ρεκόρ της η Wall Street

    banks

    Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές με κινεζικό «άλμα»

    banks

    Στα…βήματα του sell off της Wall Street οι ασιατικές αγορές

    banks

    Επιστροφή στη… δράση με μικρά κέρδη για τις ευρωαγορές

    banks

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    banks