22.4 C
Athens
July 5, 2024
Image default
MARKETS

Διπλό ιστορικό υψηλό στην Wall Street

Διπλό ιστορικό υψηλό στην Wall Street

Πάνω από σημαντικά ορόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (2/7) για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον πρώτο να ξεπερνά τις 5.500 μονάδες και τον δεύτερο τις 18.000 μονάδες, αμφότεροι για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο S&P 500 κέρδισε 0,62% στις 5.509,01 μονάδες, σημειώνοντας το πρώτο του κλείσιμο πάνω από το όριο των 5.500 μονάδων. Ο Nasdaq έκανε «άλμα» 0,84% στις 18.028,76 μονάδες, που αποτελεί νέο ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της Tesla, η οποία ενισχύθηκε κατά 10%. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 162,33 μονάδων ή 0,41%, κλείνοντας στις 39.331,85 μονάδες.

Οι μετοχές ενισχύθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έκανε λόγο για πρόοδο στον πληθωρισμό, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια. «Θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία της νομισματικής χαλάρωσης», πρόσθεσε.

Η Tesla «ανέβασε» τον S&P 500 και τον Nasdaq, καθώς ο κολοσσός ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ ανακοίνωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες παραδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο. Αντίθετα, η Nvidia υποχώρησε κατά 1,3%, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν εάν η πρωταγωνίστρια στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συνεχίσει το ράλι της και στο β’ εξάμηνο. Σημειώνεται πως η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο περίπου 147% εντός του 2024.

Ο όγκος των συναλλαγών είναι πιθανό να μειωθεί αισθητά για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κλείνει νωρίς την Τετάρτη και δε θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Ιουλίου, καθώς είναι η Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

Στα μάκρο της ημέρας, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 221.000 στις 8,140 εκατ. τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις 7,919 εκατ. θέσεις από 8,059 εκατ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 7,910 εκατ. θέσεις τον Μάιο.

Απώλειες σήμερα για τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί από το υψηλό δύο μηνών. Οι traders αξιολογούν τον κίνδυνο μιας εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ παρακολουθούν επίσης την πιθανή απειλή του τυφώνα Beryl για τα διυλιστήρια της ακτής του Κόλπου του Μεξικού.

Η τιμή του αργού τύπου West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 82,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 57 σεντς ή 0,68%. Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 36 σεντς ή 0,42% στα 86,24 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν 6% τον περασμένο μήνα, μετά την υποχώρηση του Μαΐου.

Πτωτικές τάσεις για τον χρυσό, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και την μείωση των επιτοκίων. Οι τιμές του spot χρυσού κινούνταν πτωτικά 0,3% στα 2.323,88 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με υποχώρηση της τάξης του 0,2% στα 2.333,40 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Τα πρακτικά της Fed «έριξαν» τη Wall Street

banks

Wall Street: Επιφυλάξεις ενόψει της δεύτερης ημέρας κατάθεσης του Πάουελ

banks

Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός στην Αυστραλία

banks

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή της Fed

banks

Νευρικότητα στη Wall Street- Συνεχίζει πτωτικά ο Nasdaq

banks

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

banks