25.1 C
Athens
June 16, 2024
Image default
WORLD

ΕΕ: Προθεσμία δύο μηνών στην Ουγγαρία για τον νόμο περί “προστασίας της εθνικής κυριαρχίας”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε στην Ουγγαρία προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που δημιουργεί ο νόμος που επιβάλλει ποινές φυλάκισης σε οργανώσεις που δέχονται ξένους πόρους για πολιτικούς σκοπούς, πριν η υπόθεση διαβιβασθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε τον Φεβρουάριο διαδικασία επί παραβιάσει για τον νόμο “προστασίας της εθνικής κυριαρχίας”, που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι η απάντηση της Βουδαπέστης στη γνωστοποίηση που έλαβε τον Φεβρουάριο δεν αμβλύνει τις ανησυχίες των Βρυξελλών.

Η Επιτροπή έστειλε πλέον στη Βουδαπέστη αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί επίσημο αίτημα για συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δίνει στην Ουγγαρία δύο μήνες για να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Αν η Ουγγαρία δε συμμορφωθεί, η Κομισιόν δύναται να διαβιβάσει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ουγγρικός νόμος συστήνει χωριστή αρχή για να αναζητεί και να παρακολουθεί τους κινδύνους ξένης πολιτικής ανάμειξης. Μπορεί να τιμωρεί την ξένη χρηματοδότηση κομμάτων ή οργανώσεων με έως και τριετή φυλάκιση.

Σύμφωνα με κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν, Fidesz, ο νόμος είναι αναγκαίος για την προστασία κατά της ξένης πολιτικής ανάμειξης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related posts

Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για “σοβαρές” συζητήσεις για “παύση” των εχθροπραξιών στη Γάζα

banks

Η οικογένεια Adani σχεδιάζει επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα πράσινης ενέργειας

banks

Η Γαλλία ζητά πιο αυστηρούς ελέγχους στη βοήθεια που χορηγεί η ΕΕ στους Παλαιστίνιους

banks

Η Ρωσία κατέρριψε έναν πύραυλο πάνω από την Σεβαστούπολη, στην οποία βρίσκεται η διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

banks

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο δηλώνει ότι πέρασαν “12 ώρες ηρεμίας” στα σύνορα με το Ισραήλ

banks

Φινλανδία: Οι πολικές θερμοκρασίες παγώνουν ακόμα και το βραστό νερό όταν πετιέται στον αέρα

banks