16.2 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Εκατοντάδες μαχητές της Wagner έχουν επιστρέψει στα πεδία μάχης στην Ουκρανία

Αρκετές εκατοντάδες μέλη της Oμάδας Wagner έχουν επιστρέψει στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν, αλλά η δράση τους δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Οι μαχητές της Wagner διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ από τη Ρωσία τον Μάιο, έπειτα από μία από τις σφοδρότερες μάχες του 19μηνου πολέμου στην Ουκρανία.

Αποχωρώντας από την Μπαχμούτ μετά τη μάχη, ορισμένοι μαχητές της Wagner μετέβησαν στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σύντομη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης τον Ιούνιο.

Από τις 23 Αυγούστου, ημέρα που σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Wagner,  Γιεβγκένι Πριγκόζιν, όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το Κρεμλίνο προσπάθησε να θέσει την οργάνωση υπό αυστηρότερο κρατικό έλεγχο. Ρώσοι blogger που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα ανέφεραν ότι μαχητές της Wagner έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία.

“Έχουμε καταγράψει την παρουσία το πολύ μερικών εκατοντάδων μαχητών της πρώην Wagner”, δήλωσε ο Serhiy Cherevatyi, εκπρόσωπος της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης των Ουκρανών.

Πρόσθεσε ότι οι μαχητές της Wagner είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία, δεν συγκροτούν ενιαία μονάδας και δεν έχουν σημαντική επιρροή στην εξέλιξη των μαχών.

“Δεν αποτελούν ολοκληρωμένη, συστηματική, οργανωμένη δύναμη”, δήλωσε ο Cherevatyi. “Όπως λένε – το παιχνίδι τελείωσε. Πρόκειται για αξιολύπητα απομεινάρια, τίποτα καλό δεν τους περιμένει εδώ”.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, υποστήριξε ότι η Wagner δεν υπάρχει πλέον.

“Σήμερα, υπάρχουν μόνο πρώην μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας που έχουν διασκορπιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις”, έγραψε στο X, πρώην Twitter.

Είπε ότι κάποιοι μετέβησαν στην Αφρική, κάποιοι διασκορπίστηκαν μέσω Ρωσίας και ορισμένοι έχουν συμβάσεις με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και πολεμούν στον τομέα της Μπαχμούτ.

“Οι αναφορές για την επιστροφή των μαχητών της Wagner στοχεύουν στο να περάσουν στα ψιλά οι ειδήσεις για την ανακατάληψη από την Ουκρανία δύο χωριών κοντά στην Μπαχμούτ”, είπε ο ίδιος.

Related posts

Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωση καρκίνου της Κέιτ Μίντλετον – Ανάλυση BBC

banks

Ερντογάν: Στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στον λαό της Ρόδου

banks

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε αθώος στις κατηγορίες δωροδοκίας

banks

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη σε Κομισιόν για “απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας κατά της ελληνικής κοινότητας”

banks

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Αδύνατη η ενεργειακή μας ασφάλεια χωρίς εισαγωγές από Ρωσία

banks

Νέα Ζηλανδία: Η BlueScope ξοδεύει 188 εκατ. δολάρια για να μειώσει τις εκπομπές χάλυβα

banks