18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
ECONOMY

ΕΛΣΤΑΤ: Με ρυθμό 2,7% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο

«Με φόρα» συνεχίζει να κινείται το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, επενδύσεις, μισθοί, κατανάλωση και όλοι οι δείκτες της οικονομίας έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησης για το α΄ τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό 2% από 2,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και επιβαρυμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον πάντως, η ελληνική επίδοση βρίσκεται απολύτως εντός στόχων, με την εκτίμηση για ετήσια αύξηση 2,3% ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, να θεωρείται εφικτή.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%.

Related posts

Σχέδιο ανάκαμψης: Στη Βουλή οι συμβάσεις με ΕΕ – Έως αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ

banks

Όμιλος ΟΑΣΑ: Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος νέος CEO

banks

Βασίλης Σταύρου, ο νέος Brand President της ΑΒ – Μια καριέρα 25 ετών στην ΑΒ

banks

ΙΟΒΕ: Νέα μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

banks

ΙΕΝΕ: Χώρα εξαγωγέας φυσικού αερίου η Ελλάδα

banks

Φ. Λέιν (EKT): Στα μέσα του 2022 η οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019

banks