«Εξωστρεφής Γεωργία»: Ψηφιακό οικοσύστημα για εξαγωγές, διαφάνεια και αγροτική ανάπτυξη»

Την είσοδο της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής στην ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε χθες, μέσω του οποίου δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα το οποίο συνδέει το κράτος, τους παραγωγούς, τη μεταποίηση και τις διεθνείς αγορές.

Το έργο, προϋπολογισμού 25,48 εκατ. ευρώ από το «Ελλάδα 2.0» και το ΠΔΕ, με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας, ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου, μετά από τριετή ανάπτυξη και περιλαμβάνει τέσσερις βασικές πλατφόρμες και 25 πληροφοριακά συστήματα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Collectives, Βαγγέλης Πορής, το έργο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις –αρχικά με έμφαση στις ψηφιακές υποδομές και στη συνέχεια στην ενοποίηση και αξιοποίηση δεδομένων– με βασικό στόχο την απλοποίηση της σχέσης παραγωγού–κράτους. Στον πυρήνα του βρίσκονται η πλατφόρμα προβολής Greek Farms, το Easy Agro Expo για την πλήρη ψηφιοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, η Εθνική Βάση Εισαγωγών και τα συστήματα Business Intelligence για ανάλυση αγορών και δεδομένων.

Οι πλατφόρμες

Η πλατφόρμα Greek Farms λειτουργεί ως ενιαίο brand της ελληνικής αγροδιατροφής, με πολυγλωσσικό περιεχόμενο σε οκτώ γλώσσες που συνδέουν τουρισμό, πολιτισμό και γαστρονομία, ενώ το Easy Agro Expo συγκεντρώνει όλες τις διοικητικές διαδικασίες εξαγωγών σε ένα ψηφιακό σημείο επαφής για επιχειρήσεις και παραγωγούς. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν ψηφιακά πιστοποιητικά, εργαλεία ελέγχου και περισσότερες από 200 νέες υπηρεσίες στο Gov.gr, με δυνατότητα καθοδήγησης μέσω ψηφιακού βοηθού.

Στο πεδίο της αγροτικής πολιτικής, τα συστήματα συγκεντρώνουν και αναλύουν δεδομένα για εισαγωγές και εξαγωγές ανά προϊόν και χώρα, παρέχοντας open data για παραγωγούς, επιχειρήσεις και κράτος. Κομβικό ρόλο έχει η νέα έκδοση του Μητρώου Αγροτών, που ενοποιεί όλα τα διαθέσιμα μητρώα, διασταυρώνει στοιχεία με άλλες βάσεις του Δημοσίου και αποτελεί τη βάση για το Αγροτικό CRM («Καρτέλα Αγρότη»), όπου καταγράφεται το σύνολο της δραστηριότητας κάθε εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται συστήματα εκτίμησης παραγωγής και διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ και το myDATA, δημιουργώντας ισοζύγια ανά ΑΦΜ για την παρακολούθηση παραγωγής, εισαγωγών και εξαγωγών σε πραγματικό χρόνο.

«Η εικόνα της ελληνικής αγροδιατροφής στο εξωτερικό είναι πιο ισχυρή από ποτέ», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας αύξηση εξαγωγών 6,5% το 2025 και ότι 1 στα 4 εξαγόμενα προϊόντα προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση τροφίμων. Υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια δεν επιβάλλεται θεσμικά αλλά χτίζεται καθημερινά, μέσα από ένα συνεκτικό αφήγημα που «γοητεύει» τις αγορές.

Την ανάγκη η γεωργία να περάσει στην επόμενη μέρα υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας η σημαντικότερη προσθήκη στο έργο αφορά στην αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων, καθώς  μέσω αυτού, η πολιτεία μπορεί να καταγράφει τι παράγεται στην Ελλάδα, να το ποσοτικοποιεί και να το συγκρίνει με το τι τελικά πωλείται, δημιουργώντας έτσι το πρώτο αξιόπιστο ισοζύγιο ελληνικών προϊόντων.

Στον ρόλο της τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό της αγροδιατροφής αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης τονίζοντας ότι το εν λόγω έργο δημιουργεί ένα σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα που συνδέει τον παραγωγό με την αγορά και το ελληνικό προϊόν με τον καταναλωτή διεθνώς.

Υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει ριζικά τη γεωργία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Αχιλλέας Κανάρης τόνισε ότι η έξυπνη γεωργία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιφέρει αύξηση παραγωγικότητας τουλάχιστον 30%, εξασφαλίζει διαφάνεια και ποιοτικό έλεγχο, αυξάνει την εξωστρέφεια ενώ δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης μιας data driven γεωργικής πολιτικής.

Δομικές παθογένειες «φρενάρουν» την αγροτική ανάπτυξη

Στο μεταξύ, σε σημαντικές αγκυλώσεις που στερούν αναπτυξιακή δυναμική από την ελληνική αγροτική παραγωγή στάθηκαν, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Bespoke-SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ, Αλέξανδρος Κίκιζας.

«Πρέπει να οδηγήσουμε τους αγρότες μας σε μια διαφορετική γνώση για το πώς να παράγουν, αν θέλουμε πραγματικά να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, θέτοντας με έμφαση το ζήτημα της εκπαίδευσης των αγροτών και προκρίνοντας τη στροφή στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Για να αναδείξει τη δυναμική τους, παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία για την καλλιέργεια ντομάτας αναφέροντας ότι στο ανοιχτό χωράφι η απόδοση φτάνει τα 4 κιλά ανά τ.μ. με κατανάλωση έως 95 κιλά νερού ανά κιλό προϊόντος, ενώ στο θερμοκήπιο εκτοξεύεται στα 60 κιλά με μόλις 4 κιλά νερού. Μάλιστα, εξέφρασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την απογοήτευσή του για τη μη απορρόφηση του προγράμματος θερμοκηπίων ύψους 600 εκατ. ευρώ, με πλαφόν το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν 600 αγρότες να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τα οφέλη της τεχνολογίας και του προγράμματος. Παράλληλα, έθιξε το μείζον ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές τρίτων χωρών, επισημαίνοντας ότι, ενώ οι Έλληνες και Ευρωπαίοι παραγωγοί τηρούν αυστηρές προδιαγραφές για φυτοφάρμακα και λιπάσματα, τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά σε προϊόντα χαμηλότερου κόστους. «Αυτό οδηγεί ήδη μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες να μετακινούνται από την Ισπανία στο Μαρόκο, ώστε να εξάγουν με χαμηλότερο κόστος προς την Ευρώπη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Κίκιζας υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής βούλησης στην υιοθέτηση καλών πρακτικών. «Όλοι μας νομίζουμε ότι αποδεχόμαστε πως ο μικρός κλήρος είναι η μεγάλη παθογένεια της αγροτικής μας παραγωγής. Όλοι, όμως, το αντιμετωπίζουμε ως κάτι δεδομένο. Αυτό είναι — και μάλιστα τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα επιδεινώνεται, καθώς θα έρχονται οι επόμενες γενιές. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, π.χ. αναδασμό, ό,τι ταιριάζει στην καθεμία, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και, όπως κάναμε στο κομμάτι της ψηφιακής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής— όπου υιοθετήσαμε καλές πρακτικές — το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σε αυτό το πεδίο». Ο ίδιος σημείωσε ότι το στοίχημα δεν είναι να εξάγουμε απλώς ελληνικά τρόφιμα, αλλά την κουλτούρα της ελληνικής διατροφής ενώ ερωτηθείς για το μέλλον της εγχώριας παραγωγής, ανέφερε: «Βλέπω λαμπρό μέλλον, γιατί δεν έχουμε το περιθώριο να μην το κάνουμε λαμπρό. Η Μεσογειακή διατροφή είναι τάση, δεν είναι μια μόδα, όσο ο κόσμος παγκοσμίως ασχολείται με την υγεία και τη διατροφή του. Άρα, είμαστε πάνω στο κύμα και είναι στο χέρι μας να δούμε αν μπορούμε να επιταχύνουμε τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούμε τα επόμενα χρόνια ή αν θα χάσουμε την ανταγωνιστικότητά μας».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η Λιθουανία κλείνει το αεροδρόμιο και εκδίδει προειδοποίηση για “αεροπορικό κίνδυνο” λόγω φόβου για drones

Η Λιθουανία εξέδωσε την Τετάρτη προειδοποίηση "αεροπορικού κινδύνου", καλώντας τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο, ενώ ανέστειλε την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας λόγω φόβων για drones που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της χώρας. "Πάρτε άμεσα καταφύγιο σε ασφαλές μέρος, φροντίστε τους οικείους σας, αναμείνετε νέες οδηγίες", ανέφερε ο στρατός της Λιθουανίας σε μήνυμα που εστάλη

Γκουτέρες: Δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνάντηση Τραμπ-Σι

Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών την προηγούμενη εβδομάδα αποκλιμάκωσε την ένταση, αλλά δεν οδήγησε σε κάποια σημαντική πρόοδο, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ δεν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου

Φίλης στον Realfm 97,8: Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» – Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα

Στο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, αναλύοντας τους λόγους που μπορεί να κρύβονται πίσω από την τακτική της Άγκυρας και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η

Ακούστε την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου 20/5/2026

Enikos | Ταυτότητα Γενικός διευθυντής – Διαχειριστής ιστοσελίδας: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία – Δικαιούχος domain name: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242097 Έδρα της επιχείρησης: Πλαστήρα Νικολάου, Μαρούσι, 151 24 Email: [email protected] Τηλ. Επικοινωνίας: +30 (210) 878-8006

Η Ρωσία παρουσίασε βίντεο στα οποία στρατιώτες εικονίζονται να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων

Η Ρωσία παρουσίασε σήμερα βίντεο στα οποία, όπως δήλωσε, στρατιώτες εικονίζονται να εξοπλίζουν με πυρηνικές κεφαλές κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Iskander-M και να τα μετακινούν απαρατήρητα σε πεδία εκτόξευσης στο πλαίσιο μεγάλων πυρηνικών γυμνασίων. Σε δήλωσή του προς κρατικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξασκήθηκαν στο να θέτουν μονάδες "στα

Μερτς: Η ευρωπαϊκή συμφωνία για τους τελωνειακούς δασμούς με τις ΗΠΑ δείχνει πως η ΕΕ “τηρεί τις δεσμεύσεις της

Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε σήμερα το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που συνήφθη πέρυσι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Καταλήξαμε σε συμφωνία για την εφαρμογή της δασμολογικής συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της", έγραψε στο X. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Παπασταύρου για την οσμή στα νότια προάστια της Αττικής: Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν υπήρξε διαρροή φυσικού αερίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για να εντοπιστεί η πηγή της έντονης οσμής αερίου, η οποία αναστάτωσε το μεσημέρι της Τρίτης 19/5 πολλές περιοχές της Αθήνας. Η μυρωδιά απλώθηκε σε μια μεγάλη γεωγραφική ζώνη, από τα νότια προάστια έως και τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες. «Μπορούμε να

Βουλή: Με την ακρόαση Δεμίρη συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Απών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταθέτει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η διαδικασία προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στη συνεδρίαση παρίσταται και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.  Βάσει του

Related Articles

Popular Categories