20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Θετικό άνοιγμα στις ευρωαγορές, περιμένοντας τον πληθωρισμό

Θετικό άνοιγμα στις ευρωαγορές, περιμένοντας τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (30/8), με τους επενδυτές να περιμένουν εντός της ημέρας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αλλά και στις ΗΠΑ.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν 0,62%, ενώ οι μετοχές εξόρυξης σημειώνουν άνοδο 0,89%.

Ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδος την Πέμπτη, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των κερδών, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νvidia.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση, διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 2,7% τον Ιούλιο. Περαιτέρω στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα από την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Αυτό έρχεται αφότου οι γερμανικές και ισπανικές εκθέσεις ΔΤΚ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις δύο χώρες μειώνονται.

Στη Γερμανία, η προκαταρκτική μέτρηση έδειξε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε 2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,3% και την ένδειξη 2,6% του Ιουλίου.

Στην Ισπανία, διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Αύγουστο, επίσης χαμηλότερος από το αναμενόμενο και χαμηλότερος από το 2,9% του προηγούμενου μήνα.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα για ενδείξεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στο μέτωπο των δεδομένων στην Ευρώπη, η τελική ανάγνωση του γαλλικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεύτερου τριμήνου έδειξε αύξηση 0,2% σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, αναθεωρημένη προς τα κάτω από το προκαταρκτικό ποσοστό 0,3% που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Στις ΗΠΑ αναμένεται ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Federal Reserve και θα μπορούσε να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Η Fed δεν έχει ακόμη αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά οι αγορές αναμένουν ευρέως μια μείωση τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (30/8), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,34% στις 526,34 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,14% στις 18.931,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,48% στις 7.677,43 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,33% στις 8.408,40 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,66% στις 34.417 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,70% στις 11.434,25 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 0,97% στις 6.779,10 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Έχασε σχεδόν 300 μονάδες ο Dow Jones-Ξανά απώλειες ο Nasdaq

banks

Στον…δρόμο για τέταρτο σερί ο S&P 500-«Πράσινη» η Wall Street

banks

Προσεκτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές-Μεικτά σημάδια για την κινεζική οικονομία

banks

Ευρωαγορές: Profit taking μία μέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων

banks

Η καλύτερη εβδομάδα εντός του 2024 για την Wall Street

banks

Διατηρούν τη… φόρα του Νοεμβρίου στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

banks