17.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
WORLD

Ισπανία: Επιτάχυνε στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Σημαντική επιτάχυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, αν και όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε τον Σεπτέμβριο ετήσια αύξηση 3,5%, όσο προέβλεπαν οι εκτιμήσεις, μετά το 2,6% ετησίως του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δομικός δείκτης – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – επιβράδυνε στο 5,8% ετησίως από το 6,1% που είχε μετρηθεί τον περασμένο μήνα.

Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε μικρή αύξηση 0,2% έναντι του 0,5% μηνιαίως του Αυγούστου και χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Αντίθετα, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% τον τελευταίο μήνα μετά το 0,5% του Αυγούστου, αλλά όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Σε εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, ο πληθωρισμός στην Ισπανία κινήθηκε τον Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 2,3% που είχε προηγηθεί, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη της αγοράς για 3,3%.

Σημειώνεται ότι η χώρα της Ιβηρικής έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρώπη, αλλά η ισπανική κυβέρνηση αναβάθμισε πρόσφατα το outlook για την πορεία των τιμών επικαλούμενη το αυξημένο κόστος του πετρελαίου, αναμένοντας πλέον ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα βρεθεί στο 3,6% το 2023 και στο 4,3% το 2024.

Related posts

Γερμανία: Τριήμερες κινητοποιήσεις στους σιδηροδρόμους

banks

Τέξας: Ο ισχυρός πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπεται σε δίκη

banks

Η Τουρκία έκλεισε απροειδοποίητα τον εναέριο χώρο της σε αερομεταφορέα της Αρμενίας

banks

Η China Energy λέει ότι θα επεκτείνει τη συνεργασία με την EDF της Γαλλίας

banks

Κυπριακό: Κινητικότητα χωρίς αντίκρισμα – Η Λευκωσία αναμένει αντίδραση Ερντογάν

banks

“Πρακτικά αδύνατοι” οι καύσωνες χωρίς την κλιματική αλλαγή

banks