22 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στη Wall Street λόγω ανανεωμένης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

Κέρδη στη Wall Street λόγω ανανεωμένης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street, την Τετάρτη (14/8), μετά τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,66% στις 40.028,80 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 5.457,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%, κλείνοντας στις 17.189,05 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση, μειώθηκε στο 2,9% τον Ιούλιο, από 3% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 3,2%, σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Ιούνιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Η έκθεση ήρθε μία ημέρα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής, τα οποία ήταν θετικά και έδωσαν ώθηση στις μετοχές. Χθες, ο Dow σημείωσε άνοδο πάνω από 400 μονάδες ή περίπου 1%. Ο S&P 500 κέρδισε 1,7%, ενώ ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 2,4%.

Οι επενδυτές περίμεναν τη σημερινή μέτρηση του ΔΤΚ, ώστε να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης της οικονομίας και να αναλύσουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, τον Σεπτέμβριο.

«Μπορεί (η μέτρηση) να μην ήταν τόσο ψυχρή όσο αυτή του PPI, αλλά ο CPI, όπως αναμενόταν, πιθανότατα δεν θα ταράξει τα νερά», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων E-Trade της Morgan Stanley. «Τώρα το πρωταρχικό ερώτημα είναι αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, τον επόμενο μήνα».

Αυτήν τη στιγμή, η αγορά είναι διχασμένη όσον αφορά το αν η μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου θα είναι 25 ή 50 μονάδες. Πάντως, προβλέπει συνολική μείωση κατά μία μονάδα βάσης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

«Εάν τα περισσότερα στοιχεία, κατά τις επόμενες πέντε εβδομάδες, δείξουν επιβράδυνση της οικονομίας, η Fed μπορεί να μειώσει πιο επιθετικά», δήλωσε ο Larkin.

Οι μετοχές της Kellanova έκαναν άλμα 7,66% μετά την είδηση ότι η εταιρεία θα εξαγοραστεί από τη Mars, σε μια συμφωνία ύψους 36 δισ. δολαρίων. Η μητρική της Google, Alphabet και η Tesla έχασαν 2,31% και 3,11% αντίστοιχα.

Οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται, πλέον, πάνω από τα επίπεδα κλεισίματος της 2ας Αυγούστου, της τελευταίας συνεδρίασης πριν από το sell-off της 5ης Αυγούστου, το οποίο πυροδότησε η εκκαθάριση του carry trade του γιεν και οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.

«Αν και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, πιστεύουμε ότι η αγορά αντέδρασε υπερβολικά σε έναν περιορισμένο αριθμό αδύναμων στοιχείων και όχι σε μια δραστική αλλαγή στις μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Gargi Chaudhuri, στρατηγικός αναλυτής της BlackRock.

Απώλειες για το πετρέλαιο λόγω αύξησης αποθεμάτων

Η απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και ο περιορισμός των ανησυχιών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδήγησαν σε πτώση το πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, κατέγραψε απώλειες 1,8% στα 76,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για το Brent έχασε 1,15%, κλείνοντας στα 79,76 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #nyse #Άνοδος #κέρδη #αισιοδοξία #επιτόκια #πληθωρισμός

Related posts

Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο μάκρο και… ΗΠΑ

banks

Παραμένει αρνητικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές- Βάρος στα μάκρο

banks

Wall Street: Στασιμότητα στην αναμονή για τα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Wall Street: Προσπάθειες ανάκαμψης για S&P και Nasdaq

banks