18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Καθοριστικά μάκρο και επιτόκια

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Καθοριστικά μάκρο και επιτόκια

Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης (30/11) οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, αφού η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για έβδομη συνεχή φορά, αν και τα μάκρο επιβάρυναν κάποιες αγορές.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5% για έβδομη κατά σειρά συνεδρίαση, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Κορέας ανέφερε ότι «αν και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, προβλέπεται να συνεχίσει την υποκείμενη τάση επιβράδυνσης».

Πιο συγκεκριμένα, το BOK πιστεύει ότι οι ανησυχίες για περαιτέρω σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αμβλυνθεί.

Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2024, λόγω των περιοριστικών στάσεων της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες χώρες.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει ακόμη ξεφύγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και μπορεί να χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη από την πολιτική.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποίησης υποχώρησε ελαφρά στο 49,4 τον Νοέμβριο από 49,5 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Αυτό ήταν ελαφρώς χειρότερο από τη μέση πρόβλεψη για 49,7 σε δημοσκόπηση του Reuters και ένα ακόμη νέο χαμηλό για το έτος.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,5% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, εκπλήσσοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο 0,5%.

Η πτώση ήρθε μετά από μια αναθεωρημένη άνοδο 1,7% τον Σεπτέμβριο και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2022.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1%, πιο αργά από το 2,9% που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο και σημαντικά χαμηλότερα από το 5,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ξεχωριστά, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, μια βαθύτερη συρρίκνωση σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό πτώσης 0,1% τον Σεπτέμβριο.

Η Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ανησυχεί λιγότερο για την ψύξη του πληθωρισμού και περισσότερο για το εάν θα μειωθεί αρκετά γρήγορα.

Ο Άντριαν Ορ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας ,είπε στο CNBC ότι «η αύξηση του πληθυσμού βοήθησε να διευκολυνθούν πολλά από τα προβλήματα προσφοράς εργασίας που είχαμε, αλλά τώρα βλέπουμε τις επιπτώσεις στη ζήτηση».

Ο Ορ είπε ότι η αύξηση του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των ενοικίων και των κατοικιών.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα παραμένει σίγουρη για τη στάση της να μειώσει τον πληθωρισμό και έχει την πολυτέλεια να περιμένει περισσότερο για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτό έρχεται αφότου η RBNZ διατήρησε το επίσημο επιτόκιο μετρητών στο 5,5% την Τετάρτη και προειδοποίησε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν στην Ιαπωνία, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 4,2% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 5,9%. Ήταν επίσης το μικρότερο κέρδος στο ιαπωνικό λιανεμπόριο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η εργοστασιακή παραγωγή της Ιαπωνίας κέρδισε 1,0% τον Οκτώβριο, πάνω από τις προβλέψεις για άνοδο 0,8%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,43%, κλείνοντας στις 33.486,89 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,18% στις 17.028,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 3.029,67 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,18% στις 9.726,92 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 2.535,29 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.087,30 μονάδες, κερδίζοντας 0,74%.

#ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #ιαπωνία #Αυστραλία #Νότια_Κορέα #Nikkei #Kospi #ασιατικές_αγορές

Related posts

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω αναταραχής σε Ιράν-Ισραήλ

banks

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές- «Άλμα» για τη Maersk

banks

Τέταρτη σερί άνοδος για τις ευρωαγορές- Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδια» πληθωρισμός και Fed

banks

«Φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

banks

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τον S&P 500

banks