32 C
Athens
June 30, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΔΤΚ

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΔΤΚ

Υψηλότερα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη(15/5), μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600  σημείωσε άνοδο 0,6% στις 524,78 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 0,9%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 18.875,35 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,21% στις 8.445,80 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 8.239,99 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,61% στις 35.366,20 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έκανε άλμα 1,10% στις 11.362,80 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 6.971,10 μονάδες.

Οι μετοχές της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro υποχώρησαν κατά 6,11% παρά την ανακοίνωση αύξησης των καθαρών κερδών του πρώτου τριμήνου κατά 29%. Η γερμανική Commerzbank ανακοίνωσε επίσης αύξηση 29% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, στέλνοντας τις μετοχές της 4,99% υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, η Burberry υποχώρησε κατά 7,28%, καθώς προειδοποίησε για «δύσκολες» προοπτικές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την πτώση των ετήσιων λειτουργικών κερδών κατά 34% πέρυσι. Άλλες μετοχές πολυτελών ειδών υποχώρησαν, επίσης, με την Kering να χάνει 0,63% και την LVMH να υποχωρεί κατά 0,37%.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Απριλίου -ένας δείκτης του πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ- σημείωσε άνοδο 0,3% για τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,4% που προέβλεπαν οικονομολόγοι. Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,4%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Στη Wall Street, S&P 500 και Nasdaq Composite έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά μετά την είδηση.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η νέα μέτρηση του ΔΤΚ θα πείσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει και ότι δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω αυξήσεις. Ο δείκτης τιμών παραγωγού του Απριλίου, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων της Fed.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, επομένως τα επιτόκια πιθανώς θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Άνοδος #κέρδη

Related posts

Σημάδια ανάκαμψης στη Wall Street- Ανυπομονησία για τις μειώσεις επιτοκίων

banks

Wall Street: Παραμένουν στα «κόκκινα» οι δείκτες–Μεγάλη «βουτιά» η Salesforce

banks

Νέο ρεκόρ ο Nikkei- Πτώση 2% στο Χονγκ Κονγκ

banks

Ανακάμπτει η Wall Street με τεχνολογική στήριξη

banks

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τον καταιγισμό κερδοφόρων ανακοινώσεων

banks

Παραμένει σε θετικό τέμπο η Wall Street

banks