27.1 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Σημάδια ανάκαμψης στη Wall Street- Ανυπομονησία για τις μειώσεις επιτοκίων

Σημάδια ανάκαμψης στη Wall Street- Ανυπομονησία για τις μειώσεις επιτοκίων

Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψε την Τετάρτη (6/3) η Wall Street, η οποία προερχόταν από διήμερη διόρθωση, με τις τεχνολογικές μετοχές να έχουν τεθεί στο στόχαστρο των πωλητών. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για μειώσεις των επιτοκίων έφεραν «χαμόγελα» στις τάξεις των επενδυτές, οι οποίοι ανυπομονούν.

«Αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική κάποια στιγμή αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το επιτόκιο πολιτικής είναι πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμα σε αυτό τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης και επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα προχωρήσουν σε μείωση αν δεν αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά στην αποκλιμάκωσή του.

Στις σημερινές συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 38.661,05  μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε στις 5.104,76 μονάδες με άνοδο 0,51% και ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,58% στις 16.031,54 μονάδες.

Αν και ο Nasdaq ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, δεν τον ακολούθησαν όλα τα μεγάλα ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας. H Apple υποχώρησε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ η Nvidia παρουσίασε κέρδη άνω του 2%. Η Alphabet και η Tesla κινήθηκαν επίσης καθοδικά στη συνεδρίαση.

«Τρενάκι του τρόμου» η μετοχή της New York Community Bancorp (NYCB), η οποία σημείωσε «άλμα» 30% μετά την επιτυχημένη άντληση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. δολαρίων. Προηγουμένως κατέγραφε «βουτιά» έως 42%. Έκλεισε με άνοδο περίπου 7,5%, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιταχύνθηκαν τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τα υψηλά επιτόκια. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ADP, κατά 140.000 τον περασμένο μήνα, από 111.000 τον Ιανουάριο και κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 150.000.

Τα αποθέματα χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 895,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Fed που γνωστοποιήθηκε σήμερα, η αμερικανική οικονομία δέχθηκε πληθωριστικές πιέσεις τον Φεβρουάριο. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρώς από τις αρχές Ιανουαρίου, με 8 περιφέρειες να αναφέρουν ήπια έως μέτρια αύξηση της δραστηριότητας, τρεις άλλες να αναφέρουν καμία αλλαγή και μία περιφέρεια να σημειώνει ελαφρά μείωση.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Ανοδικά οι εκτός Κίνας ασιατικές αγορές

banks

Στη δίνη των ομολόγων και του Μεσανατολικού η Wall Street

banks

Ασιατικές αγορές: Δεν συντονίστηκαν με το ράλι της Wall Street

banks

Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

banks

Προσπάθειες ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις χθεσινές απώλειες

banks

Πτώση στη Wall Street αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks