25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

«Κοκκίνισαν» τα ταμπλό στις ασιατικές αγορές: Στο -4% ο Nikkei

«Κοκκίνισαν» τα ταμπλό στις ασιατικές αγορές: Στο -4% ο Nikkei

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη (4/9) τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την κατακόρυφη πτώση της Wall Street λόγω των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αγορές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν «βουτιά», με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ιαπωνικό Nikkei 225, μετά το sell off στις τεχνολογικές μετοχές και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, που πυροδότησαν φόβους για ύφεση. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 4,35%, ηγούμενος των απωλειών στην Ασία, ενώ ο ευρείας βάσης Topix έχασε 3,55%.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως η Renesas Electronics, σημείωσαν πτώση 9%, καθιστώντας την τον μεγάλο χαμένο στον δείκτη. Η Tokyo Electron έχασε 8,73%, ενώ η Advantest υποχώρησε πάνω από 7,7%. Η Softbank Group, στην οποία ανήκει ο σχεδιαστής τσιπ Arm, έχασε πάνω από 7,8%. Σημειώνεται ότι η Arm σχεδιάζει τσιπ για την Nvidia.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας διολίσθησε κατά 3,05%, καθώς και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης, που σημείωσε απώλειες σχεδόν 3,8%. Οι «γίγαντες» στον χώρο των τσιπ, Samsung Electronics και SK Hynix — και οι δύο αποτελούν προμηθευτές της Nvidia — έχασαν 3,59% και 7,72%, αντίστοιχα.

Ο δείκτης Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 4,46%, με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company να υποχωρεί 5,21% και την Hon Hai Precision Industry — γνωστή διεθνώς ως Foxconn — να καταγράφει απώλειες 3,51%. Ο δείκτης έχασε έως και 5,29% στην έναρξη των συναλλαγών και ανέκαμψε στη συνέχεια.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε σχεδόν 2%, κυρίως λόγω της «βουτιάς» των τιμών του πετρελαίου. Το ΑΕΠ β’ τριμήνου της χώρας αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, στο ίδιο επίπεδο με τις προσδοκίες των αναλυτών, και κατά 0,2% σε τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,3% που αναμενόταν μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,2%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκε πτωτικά κατά 0,58%. Οι κινεζικές μετοχές τσιπ κατέγραψαν επίσης απώλειες παρά το γεγονός ότι δεν σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα της Nvidia, με την κρατική Semiconductor Manufacturing International Corporation να υποχωρεί κατά 1,95% και την Hua Hong Semiconductor να σημειώνει πτώση 1,06%.

Ξεχωριστά, όπως μεταδίδει το CNBC, ο δείκτης υπευθύνων αγορών υπηρεσιών Caixin για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τον PMI να υποχωρεί στο 51,6, από 52,1 προηγουμένως.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

banks

Εβδομαδιαία πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Επεκτείνεται το κερδοφόρο σερί στη Wall Street

banks

Επανήλθαν τα κέρδη στις ευρωαγορές με την Fed στο επίκεντρο

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Εξαίρεση χάρη στα μάκρο η Ιαπωνία

banks

Wall Street: Απώλειες μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks