17.5 C
Athens
April 26, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Εξαίρεση χάρη στα μάκρο η Ιαπωνία

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Εξαίρεση χάρη στα μάκρο η Ιαπωνία

Πτώση κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους την Παρασκευή (5/1).

Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία από όλη την περιοχή, με τον πληθωρισμό των Φιλιππίνων να φτάνει σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών και τα στοιχεία από την Ιαπωνία να δείχνουν ότι η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα έχει σταματήσει.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 επέκτεινε την πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, υποχωρώντας κατά 1,3% σε εβδομαδιαία βάση.

Μοναδική εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτελεί ο Nikkei, καταγράφοντας την πρώτη του κερδοφόρα συνεδρίαση μετά τον πρωτοχρονιάτικο σεισμό της Ιαπωνίας και τη σύγκρουση πτήσης της JAL τις πρώτες δύο ημέρες του έτους.

Μια έρευνα έδειξε την Παρασκευή ότι η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα της Ιαπωνίας έχει τελειώσει.

Ο σύνθετος PMI της au Jibun Bank Japan για τον Δεκέμβριο έφτασε στο 50, αυξημένος από 49,6 τον προηγούμενο μήνα για να σηματοδοτήσει σταθεροποίηση στην παραγωγή του ιδιωτικού τομέα της χώρας.

Ο Δεκέμβριος σημείωσε υψηλότερη ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να επιβραδύνεται.

Ο PMI υπηρεσιών au Jibun Bank Japan ήταν στο 51,5 τον Δεκέμβριο, από 50,8 τον Νοέμβριο. Η επέκταση ήταν η δεύτερη πιο αδύναμη που καταγράφηκε το 2023.

«Η ταχύτερη άνοδος των νέων επιχειρήσεων ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν αυξημένο αριθμό πελατών», σημείωσε η έρευνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,40% κλείνοντας στις 33.377,42 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,70% στις 16.498 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,85% στις 2.929,18 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,07% στις 9.116,44 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,35% στις 2.578.08 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.489,10 μονάδες, χάνοντας 0,07%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #Nikkei #ιαπωνία

Related posts

«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στη Wall Street- «Απέδρασε» με κέρδη ο Nasdaq

banks

Ήπιες μεταβολές στη Wall Street- Νέα πτώση για το πετρέλαιο

banks

Τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών στη Wall Street- Ρεκόρ πολλών μηνών

banks

Ευρωαγορές: Πρώτη back-to-back εβδομαδιαία άνοδος από το Σεπτέμβριο

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με τα επιτόκια στον ορίζοντα

banks

Σε τροχιά ρεκόρ το ιαπωνικό χρηματιστήριο- Απώλειες στην Κίνα

banks