18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Εβδομαδιαία πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εβδομαδιαία πτώση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν την Παρασκευή (19/1) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία έκλεισαν σε πτωτικό έδαφος την εβδομάδα. Οι επενδυτές μετριάζουν τις προσδοκίες τους για τη μείωση του κόστους δανεισμού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος, με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σήμερα κατά 0,26% και έκλεισε στις 469,24 μονάδες. Ο δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,6% στην εβδομάδα, μετά τα επιθετικά σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, που ώθησαν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,07% στις 16.555,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,40% στις 7.371,64 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 7.461,93 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσαν πτώση 0,22% και έκλεισαν στις 9.858,30 μονάδες και στις 30.283,61 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο ευαίσθητος στα επιτόκια κλάδος του real estate ήταν αυτός με τη χειρότερη απόδοση αυτή την εβδομάδα, ακολουθούμενος από τους βασικούς πόρους, που ηγήθηκε της σημερινής πτώσης κατά 1,4%. Τα βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες υποχώρησαν κατά 0,9%, καθώς ο ελβετικός όμιλος ABB κατάγραψε απώλειες 3,7% με έγγραφα να δείχνουν ότι οι δραστηριότητές του στην Κίνα εξετάζονται από δύο επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τα βλέμματα στρέφονται στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 25 Ιανουαρίου, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αν και τα σχόλια των αξιωματούχων της σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων θα εξεταστούν εξονυχιστικά.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες που παραβρέθηκαν στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κατά γενική ομολογία συμφώνησαν πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και προειδοποίησαν πως η μάχη δεν έχει τελειώσει. Έρευνα του Bloomberg αναφέρει πως η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία μειώθηκαν κατά 3,2% τον Δεκέμβριο, σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα μέτρα πανδημίας περιόρισαν τις πωλήσεις.

«Βουτιά» 8,6% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis. Ο δείκτης σημείωσε μηνιαία πτώση 1,2%.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Υποχωρεί η Wall Street μετά την ΕΚΤ

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Πληθωρισμός και επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Κατεβάζει «ταχύτητα» η Wall Street μετά το πολύμηνο υψηλό

banks

Mικρή άνοδος στις Ευρωαγορές-Το βλέμμα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

banks

Σε περιδίνηση οι ασιατικές αγορές υπό την πίεση των ομολόγων

banks