24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στην Wall Street

Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στην Wall Street

Οι μετοχές της Wall Street έδωσαν μια σκληρή μάχη στην συνεδρίαση της Πέμπτης (5/9), καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εν όψει της κεντρικής έκθεσης για τα εργασιακά της Παρασκευής αυξήθηκαν.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας πτώση κατά 0,54% στις 40.755 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέφτοντας κατά 0,30% στις 5.503 μονάδες. Αντιθέτως ο Nasdaq κατάφερε να μείνει σε θετικό έδαφος στο +0,25% και τις 17.127 μονάδες, καθώς ένα κύμα αγοραστών θέλησε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πτώση των τεχνολογικών μετοχών τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις συνέχισαν για τρίτη ημέρα την καθοδική τους πορεία «βλέποντας» την αλλαγή ρότας από την Fed να πλησιάζει. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς έπεσε περαιτέρω στο 3,725% και του 2ετούς υποχώρησε στο 3,746%.

Ταυτόχρονα, τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Πέμπτη έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στις μειώσεις των επιτοκίων. Τα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες έδειξαν την ασθενέστερη ανάπτυξη από το 2021, εντείνοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αγορά ήταν υπερβολικά «ευαίσθητη» στους φόβους για πιθανή ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του sell-off της Τρίτης μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση. Αυτό θέτει τα δεδομένα της αγοράς εργασίας υπό αυξημένο έλεγχο, με όλα τα μάτια στραμμένα στην έκθεση του Αυγούστου για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες της Παρασκευής. Μια αδύναμη έκθεση του Ιουλίου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα πυροδότησε φόβους ύφεσης και μια σειρά από διακυμάνσεις τον Αύγουστο.

Αναφορικά με το αυριανό Jobs Report, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, ο μέσος όρος των αναλυτών δίνει τον εκτιμώμενο όγκο των προσλήψεων στις 163.000 και από την πλευρά της αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Bloomberg διαμορφώνει τον μέσο όρο των προβλέψεων στις 165.000. Η ανεργία εκτιμάται πως θα μειωθεί ελαφρά για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, από το 4,3% στο 4,2%.

Σε επίπεδο μετοχών, το αγοραστικό ενδιαφέρον για επιλεγμένες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Tesla, βοήθησε τον Nasdaq να παραμένει σε θετικό έδαφος. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές την τάση διαμόρφωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Κοντά σε χαμηλό 14 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν κοντά σε χαμηλό 14 μηνών την Πέμπτη, καθώς οι πτωτικές ανησυχίες για τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα και μια πιθανή αύξηση των προμηθειών από τη Λιβύη αντιστάθμισαν μια μεγάλη εκροή από τα αμερικανικά αποθέματα και μια καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής από τον OPEC+.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 18 σεντς, ή 0,3%, στα $72,52 το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 25 σεντς, ή 0,4%, στα $68,95 το βαρέλι. 

Μία ημέρα νωρίτερα, το Brent είχε διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023 και το WTI είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023.  

Η βασική στήριξη των τιμών προήλθε από τις συζητήσεις μεταξύ του Οργανισμού Εξαγωγών Πετραλαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+) σχετικά με την καθυστέρηση της αύξησης της παραγωγής που επρόκειτο να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο OPEC+ συμφώνησε να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναστείλει ή να αντιστρέψει περαιτέρω τις αυξήσεις, αν χρειαστεί.

#μετοχές #δείκτες #ΗΠΑ

Related posts

Η Fed παρέσυρε σε αρνητικό έδαφος τις ασιατικές αγορές

banks

Δεύτερη ημέρα κερδών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Οπισθοχώρηση κάτω από τις 40.000 μονάδες για τον Nikkei

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Τα… φώτα σε Κίνα και Ταϊβάν

banks

Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

banks

Πολύπλευρες πιέσεις στη Wall Street-Focus σε πληθωρισμό και «ταβάνι» χρέους

banks