24.9 C
Athens
September 16, 2024
Image default
MARKETS

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με αρνητικά «vibes» από τις ΗΠΑ

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με αρνητικά «vibes» από τις ΗΠΑ

Χαμηλότερα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή (6/9), καθώς υποχώρησαν απότομα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 1,14% στις 506,18 μονάδες, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος της τεχνολογίας και της εξόρυξης, ενώ οι μετοχές του κλάδου της υγείας ήταν η εξαίρεση, παρουσιάζοντας ήπια άνοδο.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,60% στις 18.298,35 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,71% στις 8.183,45 μονάδες, ενώ ο γαλλικος CAC 40 σημείωσε πτώση 1,07% στις 7.352,30 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 33.301,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε κατά 0,83% στις 11.179,40 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI έκλεισε 0,33% χαμηλότερα, στις 6.719,18 μονάδες.

Η πτώση στις ευρωαγορές ακολουθεί την πτώση στη Wall Street μετά τη νέα έκθεση για την απασχόληση, που έδειξε ότι οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 142.000, λιγότερο από την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 161.000. Το ποσοστό ανεργίας ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για μείωση στο 4,2% από 4,3%.

Οι αμερικανικές μετοχές βυθίστηκαν στις πρωινές συναλλαγές, με τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 1,45% και να οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Απρίλιο. Ο Nasdaq υποχώρησε, επίσης, κατά 2,14%.

Μια σειρά από στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο -μεταξύ των οποίων, ο δείκτης για τη μεταποίηση, οι νέες θέσεις εργασίας και οι μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα- τροφοδοτώντας τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες αντί για 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Το εργαλείο FedWatch της CME Group δείχνει την πιθανότητα μείωσης κατά 50 μ.β. περίπου στο 50%, υψηλότερα από ό,τι πριν από την τελευταία ανακοίνωση (για την απασχόληση).

Η βρετανική λίρα και το ευρώ ενισχύθηκαν αμφότερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές, αλλά υποχώρησαν μετά την έκθεση για την απασχόληση.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Volvo Cars διολίσθησε κατά 5,36% κλείνοντας στο χαμηλότερο της επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, την Πέμπτη, είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της για το περιθώριο κέρδους και τα έσοδά της, μαζί με τον στόχο της να πουλήσει όλα τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα μέχρι το 2023.

Οι επενδυτές παρακολουθούν, επίσης, τις εξελίξεις όσον αφορά την είδηση ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε επιθεωρήσεις των κινητήρων που κατασκευάζει η Rolls-Royce για τα αεροσκάφη Airbus A350-1000, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές αεροπορικές εταιρείες. Η εντολή αυτή ήρθε μετά την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Cathay Pacific από το Χονγκ Κονγκ προς τη Ζυρίχη λόγω πυρκαγιάς στο σύστημα καυσίμων, την οποία ακολούθησε επιθεώρηση σε ολόκληρο τον στόλο και αντικατάσταση πολλών εξαρτημάτων του κινητήρα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η ΕΚΤ αναμένεται πως, στην επόμενη συνεδρίασή της, θα συνεχίσει την πορεία μείωσης των επιτοκίων, μετά από μια παύση τον Ιούλιο.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #απώλειες #Πτώση #ΗΠΑ #αγορά_εργασίας

Related posts

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στο τέλος της εβδομάδας-Βουτιά 8% η Ocado

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Το βάρος στην Τράπεζα της Ιαπωνίας

banks

Νέα πτώση στις ευρωαγορές- Ποιοι κλάδοι ηγήθηκαν των απωλειών

banks

Wall Street: Συνέχισε το ανοδικό σερί παρά τη γεωπολιτική πίεση

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

banks