23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

ΕΛΣΤΑΤ: Κατηφόρισε ο τζίρος των επιχειρήσεων το γ’ τρίμηνο – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη πτώση

Κάμψη κατέγραψε ο τζίρος των ελληνικών  επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ειδικότερα, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο του 2023 υποχώρησε στα 120,083 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,7% σε σχέση με το τρίτο περυσινό τρίμηνο 2022, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 131,476 δισ. ευρώ.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το γ’ τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, υποχωρώντας κατά 61%. Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (κατά 0,3%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 79%.

Η εικόνα τον Οκτώβριο

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 μειωθηκε στα 31,331 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 4,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022, οπότε και είχε ανέλθει σε 32,7 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, οι οποίες σημείωσαν πτώση 52,6%. Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,8%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, ο τζίρος των οποίων ενισχύθηκε κατά 55,3%.

-

Related posts

ΥΠΑΝΕΠ: Οι βασικές διατάξεις του νέου Νόμου για τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς

banks

Νέα Αμοιβαία Κεφάλαια Εισοδήματος από την HSBC

banks

Γιατί το ελληνικό διαβατήριο είναι από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο

banks

Επιδότηση δαπανών: Λιγότεροι δικαιούχοι και υπό όρους

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Έχουμε πόρους να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

banks

Ισπανία: Μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη για την υπεράσπιση του συστήματος υγείας

banks