19.5 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Ο πληθωρισμός στο Πακιστάν επιταχύνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Ο πληθωρισμός του Πακιστάν επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, παρά το κόστος δανεισμού ρεκόρ, καθώς οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους που υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το αδύναμο νόμισμα ενίσχυσαν τα κέρδη των τιμών. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 29,66% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Στατιστικής του Πακιστάν τη Δευτέρα. Αυτό συγκρίνεται με μια μέση εκτίμηση για άνοδο 29,05% σε έρευνα του Bloomberg και μέτρηση 29,23% τον Νοέμβριο.

Οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Κρατικής Τράπεζας του Πακιστάν, η οποία τον περασμένο μήνα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, εν όψει του νεύματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πληρωμή δανείου 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτελεστικό συμβούλιο των δανειστών θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου. 

Το νόμισμα του Πακιστάν μειώθηκε κατά 20% πέρυσι, σημειώνοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως και ασκώντας πίεση στις τιμές καταναλωτή. 

Οι αρχές έχουν αυξήσει τους φόρους και το ενεργειακό κόστος για να διατηρήσουν τη διάσωση του ΔΝΤ σε καλό δρόμο, κινήσεις που έχουν επιβαρύνει περισσότερο τους καταναλωτές. 

Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 28,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και το κόστος των τροφίμων ήταν 27,5% υψηλότερο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι τιμές στέγασης, νερού, φυσικού αερίου και ρεύματος αυξήθηκαν κατά 37,68%.

Related posts

Μπάιντεν: Η Ουκρανία δεν έτοιμη ακόμα για το ΝΑΤΟ – Θέλουμε να ενισχύσουμε Ελλάδα και Τουρκία

banks

Μαλί: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν, κατ’ αυτό, 16 στρατιωτικοί

banks

Η ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

banks

Νέα όξυνση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

banks

Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς καλεί τους Γερμανούς σε ενότητα απέναντι στις πλημμύρες

banks

Κρεμλίνο: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία

banks