ΠΑ–Ενδιάμεσες εκλογές: Το θέμα της άμβλωσης εισέρχεται στις εκλογές μέσω δημοψηφισμάτων

Με τους Ρεπουμπλικάνους να αποφεύγουν το θέμα και τους Δημοκρατικούς να επικεντρώνονται στην αγοραστική δύναμη, το δικαίωμα στην άμβλωση φαίνεται να έχει περάσει απαρατήρητο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά στις ενδιάμεσες εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Τρίτη, τέσσερις πολιτείες θα διενεργήσουν σημαντικά δημοψηφίσματα για το θέμα.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Τέσσερα χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο κατήργησε τη συνταγματική εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση, η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα μωσαϊκό όπου η κάθε πολιτεία εφαρμόζει τον δικό της νόμο.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ατέλειωτες νομικές συζητήσεις και ιατρική περίθαλψη χαμηλότερης ποιότητας για εκατομμύρια ασθενείς με επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες κάποιες φορές, συνέπειες.

Στο Άινταχο (στα δυτικά), μια υπερσυντηρητική πολιτεία που έχει υιοθετήσει έναν από τους αυστηρότερους νόμους για την άμβλωση στη χώρα, η πρακτική αυτή συνιστά “τεράστιο ζήτημα”, δήλωσε η Τζεν Τζάκσον Κουιντάνο στο AFP.

Η ακτιβίστρια είναι μέλος μιας από τις πολλές οργανώσεις που υποστηρίζουν πρωτοβουλία πολιτών που θα μπορούσε να επαναφέρει το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι τη βιωσιμότητα του εμβρύου, γενικά μεταξύ 22 και 24 εβδομάδων κύησης.

Προς το παρόν, το Άινταχο απαγορεύει την άμβλωση σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, με μια σπάνια εξαίρεση όταν πρόκειται να αποφευχθεί ο θάνατος της μητέρας – αλλά όχι για τη διατήρηση της υγείας της.

Οι ψηφοφόροι στη Νεβάδα (δυτικά) και τη Βιρτζίνια (ανατολικά) θα ψηφίσουν επίσης σε δημοψηφίσματα για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, ενώ το Μιζούρι (κεντρικά) θα μπορούσε να αφαιρέσει αυτή την εγγύηση από το Σύνταγμά του.

Σχεδόν 20 πολιτείες με Ρεπουμπλικανική βουλή εφαρμόζουν πλέον πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης ή την επιτρέπουν μόνο σε πολύ πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Ένα σημαντικό ζήτημα σε τοπικό επίπεδο, το οποίο απέφυγε προσεκτικά ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι Συντηρητικοί σε δύσκολη θέση 

“Οι Ρεπουμπλικάνοι προφανώς δεν έχουν κανένα συμφέρον να φέρουν το ζήτημα της άμβλωσης στο προσκήνιο, επειδή τους βλάπτει”, παρατηρεί η Μαίρη Ζίγκλερ, καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ντέιβις), η οποία είναι πεπεισμένη ότι “η κυβέρνηση Τραμπ αναβάλλει σκόπιμα” τα μέτρα για αυτό το ζήτημα μέχρι “μετά τις εκλογές”.

Περίπου 60% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαφωνεί ακόμη και με ένα μέρος της βάσης του, επειδή στο Άινταχο, περίπου 30% όσων υπέγραψαν τη λαϊκή πρωτοβουλία που μετατράπηκε σε δημοψήφισμα είναι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τη Μέλανι Φόλγουελ, διευθύντρια του Idahoans United for Women and Families.

Αυτό καταδεικνύει ότι το ζήτημα της άμβλωσης δεν είναι “μαύρο ή άσπρο” και θολώνει τις κομματικές γραμμές.

“Το ζήτημα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο λεπτό, επειδή είναι τόσο προσωπικό”, σχολιάζει.

Πολλοί γιατροί δήλωσαν στο AFP ότι αισθάνονται “φιμωμένοι” από την αυστηρή απαγόρευση του Άινταχο. Μερικές ασθενείς τους χρειάστηκε να μεταφερθούν αεροπορικώς σε άλλες πολιτείες για επείγουσα περίθαλψη.

“Είναι επικίνδυνο να συνεχιστεί μια εγκυμοσύνη εδώ”, εξηγεί η μαιευτήρας-γυναικολόγος Μπέκι Ουράνγκα και προσθέτει ότι οι γιατροί μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή αν αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ισχυρές θρησκευτικές και συντηρητικές ομάδες χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση στο δημοψήφισμα που προτείνει την άρση της απαγόρευσης του Άινταχο.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές εκατοντάδες γιατροί υπέγραψαν μια επιστολή που προτρέπει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ. Εξοργίζονται που βλέπουν τις ασθενείς τους να αποβάλλουν ή να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους χωρίς να μπορούν να τους παράσχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Μαζική έξοδος γιατρών

“Θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε τους ανθρώπους υγιείς, ευτυχισμένους και ασφαλείς”, υποστηρίζει η γενική γιατρός Λόρεν Κόλσον.

“Η ποινικοποίηση της φροντίδας που συνδέεται με τις αμβλώσεις κάνει τα πάντα πιο επικίνδυνα”, προσθέτει. “Δεν προστατεύει τα έμβρυα”.

Η πολιτεία βιώνει μια μαζική έξοδο γιατρών και αγωνίζεται για να τους αντικαταστήσει, λόγω της απαγόρευσης.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ, περισσότεροι από το ένα τρίτο των μαιευτήρων-γυναικολόγων της πολιτείας έχουν σταματήσει να ασκούν το επάγγελμά τους, έχουν εγκαταλείψει το Άινταχο ή έχουν συνταξιοδοτηθεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Journal of the American Medical Association.

Η Ουράνγκα, της οποίας η οικογένεια ζει στην περιοχή εδώ και γενιές, παρέμεινε.

Αλλά η ίδια δηλώνει “πραγματικά εξαντλημένη”.

“Έχω περάσει πολύ δύσκολες στιγμές”, ομολογεί.

Παρά τις πεποιθήσεις της υπέρ της ζωής και την καθολική πίστη της, η γιατρός πιστεύει ότι η απαγόρευση που ψηφίστηκε στην πολιτεία της είναι ακραία.

“Το να είσαι υπέρ της ζωής θα έπρεπε να σημαίνει ότι είσαι υπέρ της επιλογής”, επισημαίνει.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Πειραιώς: Πίεση πίσω από τα κέρδη – Πτώση 18% στο τρίμηνο, κάλυψη NPE στο 58% και υποχώρηση κεφαλαίων

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων 9μήνου 2026 της Πειραιώς αποκαλύπτει πτώση 18,2% στα τριμηνιαία κέρδη, χαμηλότερη κάλυψη NPE και αισθητή ετήσια κάμψη στους κεφαλαιακούς δείκτες.

Ρωσία: Έκλεισε η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta λόγων των πιέσεων των αρχών

 Η εφημερίδα Novaya Gazeta, ιστορικό προπύργιο του ανεξάρτητου Τύπου στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει λόγω των πιέσεων των ρωσικών αρχών. "Στις 9 Νοεμβρίου θα κλείσουμε τα φώτα στο σπίτι μας όπου ζούσαμε για 30 χρόνια, θα κλείσουμε τους σέρβερ και θα φύγουμε. Η ‘Novaya Gazeta΄ δεν υπάρχει πια. Οι ρωσικές αρχές, οι ρωσικές ειδικές

Jefferies: Διατηρεί την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 11,75 ευρώ

Τη σύσταση για αγορά (Buy) και την τιμή-στόχο των 11,75 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 17%, διατηρεί για την Πειραιώς η Jefferies, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ 3μηνου του 2026. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 275 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υστέρηση 11% έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών, που ανερχόταν σε 310 εκατ. ευρώ. Τα

Ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε.: Πώς θα εφαρμόζεται το τέλος 2 ευρώ από 1η Νοεμβρίου

Από 1η Νοεμβρίου 2026 τίθεται σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ενωσιακό Τέλος Διεκπεραίωσης (Union Handling Fee – UHF), ύψους 2 ευρώ ανά είδος αγαθού, για τις ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. Το νέο τέλος αποσκοπεί στην κάλυψη του κόστους των τελωνειακών υπηρεσιών για τη διαχείριση των εισαγόμενων δεμάτων ηλεκτρονικού εμπορίου και την ολοκλήρωση

13ο JobReady by DYPA στην Αθήνα 14 Νοεμβρίου

Το 13ο «JobReady by DYPA» διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 18:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Τ.Κ. 161 21). Η εκδήλωση περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια για όσους αναζητούν εργασία, επιθυμούν να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες ή ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη δική τους

Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ: Μηδενικό το κόστος της καμπάνιας στο μετρό, δεν είναι διαφήμιση, είναι ενημέρωση

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει λόγω της καμπάνιας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο μετρό, που παρουσιάζει 26 ιστορίες ανθρώπων που έγιναν δέκτες των κοινωνικών πολιτικών του υπουργείου μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.  Η υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για μια ενημερωτική καμπάνια που δεν επιβάρυνε οικονομικά το υπουργείο, ούτε ως

UBS: Υποβαθμίζει σε πώληση τη σύσταση του ΔΑΑ

Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) σε «πώληση» από «ουδέτερη» προχωρά η UBS, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 10,30 ευρώ από 10,70 ευρώ προηγουμένως. Με βάση την τιμή κλεισίματος της 29ης Οκτωβρίου, στα 12,80 ευρώ, η νέα αποτίμηση υποδηλώνει περιθώριο υποχώρησης περίπου 19,5%. Οι αναλυτές της UBS αναγνωρίζουν

Πώς δύο Σκανδιναβοί ηγέτες αψήφησαν τους σκληροπυρηνικούς της Ρωσίας με την προσέγγιση προς τον Πούτιν

Μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε δύο απρόσμενους ηγέτες στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας. Δεν είναι, όμως, τυχαίο ότι η Ουκρανία ήθελε να συμμετάσχουν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε. Οι δύο άνδρες έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας, αξιοποιώντας

Related Articles

Popular Categories