21.3 C
Athens
May 5, 2024
Image default
COVER STORY

Πρώτη φορά κέρδη πάνω από €100 δισ. οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά πέρυσι, καθώς η αύξηση των επιτοκίων έφερε στις περισσότερες από αυτές κέρδη- ρεκόρ.

Το συνδυασμένο καθαρό εισόδημα των 20 μεγαλύτερων ηπειρωτικών ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν αναφέρει αποτελέσματα εκτινάχθηκε στα 103 δισ. ευρώ από 78 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Τα τρία τέταρτα των εν λόγω τραπεζών κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η αύξηση της κερδοφορίας επέτρεψε στις τράπεζες να ανεβάσουν το ποσό των χρημάτων που επιστρέφουν στους επενδυτές, ενώ ενίσχυσε και τις μετοχές τους, με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει περίπου 20% πέρυσι.

Ενώ το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί καθώς ο ούριος άνεμος από τα επιτόκια υποχωρεί, πολλές τράπεζες είναι αισιόδοξες ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ενισχύονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε από το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS Group, τα κέρδη της οποίας αυξήθηκαν στα 29 δισ. δολάρια πέρυσι λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

 

Related posts

KBW: Γιατί μειώνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

banks

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει λόγος να ενισχύσει τα μέτρα για στήριξη της οικονμίας

banks

Alpha Bank: Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία το 2023

banks

Πώς αποτιμά η Moody’s τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες

banks

20 δισ. ευρώ οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν οι τράπεζες

banks

Τα αρνητικά επιτόκια φέρνουν τριβές στην ΕΚΤ

banks